İddiaya göre askeri liseyi bitirip Harbiye'ye devam etmeyen 550 öğrenciden 200'ü intibak eğitimine dayanamadı.

Kara Harp Okulu'nun tarihinde ilk kez, askeri lise çıkışlı öğrencilerin, sivil liselerden gelen öğrencilere oranla azınlıkta kalması dikkat çekti. İddiaya göre Kara Harp Okulu'na devam etmeyen askeri lise mezunu 550 öğrenciden yaklaşık 200'ü, İzmir Menteş Askeri Kampı'ndaki 'intibak eğitimi' sırasında, yoğun eğitim programına dayanamayıp pes etti. Aileler de çocuklarını okuldan aldı.

Yerleşik uygulamaların aksine Harbiye, bu yıl öğrencilerinin %70'ini kaynağı olan askeri liselerden değil, düz liselerden aldı. Kuleli ve Maltepe askeri liselerinden yalnızca 300 öğrenci Harbiye'ye girebildi. Bu durum ise 'askeri liselerdeki diğer öğrencilere (550 ) ne oldu?' sorusunu gündeme getirdi.

50 BİN TL'Yİ GÖZE ALDILAR

Okuldan ayrılan öğrencilerin velilerinin iddialarına göre, bu yıl 200 civarındaki askeri lise öğrencisi, Kara Harp Okulu'nun Menteş Kampı'ndaki intibak eğitimi sırasında okulu bıraktı. İntibak eğitimi için 18'er kişilik timlere ayrılarak 'şok eğitimi'ne tabi tutulan öğrenciler, sıkı disiplin ve ağır koşullara dayanamadı. Eğitimlerin başladığı 7 Ağustos'tan sadece 10 gün sonra bazı öğrenciler velilerini arayıp kamptan ve okuldan ayrılmak istediklerini söyledi. 200 civarında öğrencinin ailesi de 50 bin TL tazminat ödemeyi göze alıp çocuklarını okuldan aldı. İntibak eğitimi sırasında okuldan ayrılan öğrenciler, özellikle 'Sakarya ve Malazgirt' taburlarından oldu.

DERECELİLER DE PES ETTİ

Velilere göre, okulu bırakan öğrenciler arasında, Kuleli ve Maltepe askeri liselerini dereceyle bitirenler de var. Kuleli'den ilk 10'da mezunu olan bazı öğrencilerin de okuldan ayrıldığı öne sürüldü.

Öte yandan, askeri yetkililer İzmir Menteş Kampı'ndan bu yıl ayrılan öğrenci sayısında geçmiş yıllara göre büyük bir artış olmadığını belirttiler.

EĞİTİM AĞIR, KOŞULLAR ZORLU

MENTEŞ kampında, manga ve takım seviyesinde muharebe düzenleri, mekanik nişancılık ve atış, komando, savaş beden eğitimi ile tatbiki liderlik konularında eğitim veriliyor. Subay adayları, dayanması oldukça güç psikolojik ve fizyolojik baskılar altına alınıyor. Tahammül sınırları zorlanıyor. /akşam