Aydınpost ilçelerde başkanların performansını ve siyasi ortamı ölçümleyen kapsamlı bir anket çalışması başlattı.

Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel ve Söke siyasetini konu alan ilki de geçtiğimiz günlerde(25 Haziran) açıklandı.

Ölçümleme 2-10 Haziran tarihleri arasında yaşları 18 ile 65 ve daha üzeri 650’lisi erkek, 650’lisi kadın 1300 denekle yapıldı.

Anket iki yılı geçkindir görev yapan belediye başkanlarına performanslarını ölçme imkânı sağlayacağı gibi partilere de güçlerini görme fırsatı verecek.  

Katılanların öğrenim, gelir durumu ve hangi mahallede ikamet ettiklerine kadar ankette ayrıntılı bir şekilde yer alıyor.

 Ayrıca deneklere kendinizi nasıl tanımlarsınız, sorusu da yöneltilmiş.

Bu soruya Atatürkçü (yüzde 43), milliyetçi yüzde (18.9), laik(yüzde 14,1) Solcu, sosyal demokrat (yüzde 13,1) ve Dindar, muhafazakar(yüzde 9,8) yanıtları verilmiş.

Sonuçlar Söke’nin sosyal ve demografik yapısıyla örtüşüyor ki, bu da anket verilerinin doğruluğunun bir göstergesidir.

***

Ankete katılanlara ilk olarak Belediye Başkanı Levent Tuncel’i başarılı buluyor musunuz, sorusu yöneltilmiş.

Soruya yüzde 6,3’lük bir kesim çok başarılı, yüzde 26,1’lik kesim başarılı derken, yüzde 32,9’luk bir kesim ne başarılı ne de başarısız demiş.

Buna karşılık da yüzde 16,9’luk bir kesim başarısız, yüzde 16,1’lik bir kesim ise kesin başarısız demiş.

Bu da demek oluyor ki, Sökeli seçmen Levent Tunceli’n başarılı ya da başarısızlığında oranları eşit (yüzde 33) üç gruba ayrılmış görüntüsü veriyor.

Buna karşılık: “Bu gün seçim olsa Levent Tuncel’e oy verir misiniz,” denildiğinde eşitlik bozuluyor.

“Oy vermem” diyenlerin oranı yüzde 42’9’a çıkıyor, oy veririm diyenlerin oranı yüzde 30,2 olurken henüz karar vermedim diyenlerin oranı da yüzde 20,9’a düşüyor, fikrim yok diyenler de yüzde 6 oluyor.

Bu da demek oluyor ki, totalde bakıldığında Söke halkının kendine verdiği avansı geçen 27 aylık sürede Levent Tuncel harcamış.

***

Anketteki sorulardan bir diğeri de Büyükşehirle Söke Belediyesi arasındaki uyum/uyumsuzluktur.

Uyum sorunu yok diyenlerin oranı yüzde 26,7,tam uyumlu değiller yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 31,5, hiç uyumlu değiller diyenlerin oranı ise yüzde 23,8, fikrim yok diyenler ise yüzde 18 oluyor.

Tabloda dikkat çeken uyumsuz diyenlerin oranı yüzde 55,3’e ulaşıyor ki, bu yüksek oran “Levent Tuncel’e oy vermem” diyenlerin karşıtlıklarını aleyhte bir kampanyaya dönüştürdüklerine işaret ediyor ki, bir başkan için bundan sonrası kolay olmasa gerek.

***

Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun performansı da ankette yer alıyor.

Yüzde 21,6’lık bir kesim Özlem Çerçioğlu’nun oldukça başarılı olduğu görüşünde.

Yüzde 33,6’lık kesim normal başarılı diyor.

Yüzde 22,4’ü onun için ne başarılı ne de başarısız, diyor.

Yüzde 9 da kesin başarısız, olduğu inancında.

Bu verilere göre Söke halkı Özlem Çerçioğlu’ndan memnun görünüyor.

***

Ankette ilginç bulduğum sorulardan biri de hangi partiden oldukları belirtilen: “Aşağıdaki isimleri tanıyor musunuz, tanıdıklarınıza bir sonraki seçimde oy verir misiniz, sorusudur.

Yüzde 44,2 oranla tanınırlıkta birinci sıradaki CHP’li Fatih Akkentli’ye oy vermeye gelince oran yüzde 13,2’ye düşüyor.

Yüzde 38,7 oranla ikinci sıradaki AK Partili Mustafa Kemal Kocabaş’a “oy veririm,” diyenlerin oranı da yüzde 10,3’te kalıyor.

Bu da demek oluyor ki, tanınırlık tek başına seçilmek için yeterli olmuyor, başka özellikler de gerekiyor.

***

”Bu pazar genel seçim olsa hangi ittifaka ya da partiye oy verirsiniz,” sorusunda kararsızlar dağıtıldıktan sonraki tabloya göre:

Cumhur İttifakı bileşenlerinden: AK Parti’ye oy veririm yüzde 24,7 +MHP’ye oy veririm yüzde 6,5= Toplamda oran yüzde 31,2 oluyor.

Millet İttifakı bileşenlerinden: CHP’ye oy veririm yüzde 36,6 +İYİ Parti’ye oy veririm yüzde 16,6 +Saadet Partili adaya oy veririm yüzde 0,3 =Toplamda oran yüzde 53,5 oluyor.

HDP’li adayı tercih ederim diyenler yüzde 12,3…

Bu tablo “tekrar aday olursa Levent Tuncel’e oy vermem” diyenlerle örtüşüyor.

Oysa 24 Haziran 2018 milletvekilliği seçimlerinde Söke’de:

Cumhur İttifakı bileşenlerinin aldığı oy: AK Parti yüzde 27,8+MHP yüzde 7,5=Toplamda yüzde 35,3…

Millet İttifakı bileşenlerinin oy oranı: CHP yüzde 36,3 +İYİ Parti yüzde 14,4+Saadet Partisi: Yüzde 0,3=Toplamda yüzde 51 olarak gerçekleşmiş.

HDP ise yüzde 13,2 oranında oy almış.

Günümüz Söke anketi verileriyle 24 Haziran 2018 seçim sonuçları karşılaştırıldığında Millet İttifakının oylarında yüzde 2,5 bir artış olmuş.

Buna karşılık Cumhur İttifakının kaybı CHP’nin kalesi Söke’de yüzde 4,1 olarak gerçekleşmiş.

Ekonomik şartların pandemiyle ağırlaştığı bir ortamdaki bu oran Millet İttifakı bileşenlerinin “hemen seçim” sloganıyla çelişiyor.

Ayrıca AK Parti’den oy geçişi olacağı varsayılan bu gün için Millet İttifakı bileşenleri içinde mi yer alacağı ya da kurulacak üçüncü bir ittifakla mı seçime girecekleri belirsiz Gelecek ve DEVA Partilerinin gelecekteki pozisyonları bu gün için belirsizliğini koruyor.

Diğer taraftan Muharrem İnce’nin yerel seçimlerde sol oyları bölmesi sonucu 2009’da CHP’nin Aydın’da aradan sıyrılma olayı bu kez tersinden yaşanır mı, orası da belirsiz.

***

Demem o ki, Aydınpost’un Söke ile başlayan ve diğer ilçelerle devam edecek olan anket çalışması sadece belediye başkanlarını değil siyasetçilerden diğerlerinin de aynada boylarını görmelerine yardımcı olmaları bakımından da ilginçlikler taşıyor.