Doha’ya giden Sökeli işadamları milyon dolarlık anlaşmalarla döndü.
Yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'dan Basra Körfezi'ne uzanan 11 bin400 kilometre karelik bir yarımada olan Katar kıyılarında yükselen gökdelenlerin, kulelerin Katar'ın siluetini Amerikan şehirlerinden farksız hale getirdiğini ifade eden ESİDEF Başkan Yardımcısı ve SİDER Başkanı Şahin İlgi; “Ülke, dünyadaki en büyük gaz rezervlerine sahip ülkeler arasında olması vatandaşlarının refah seviyesini en üst basamaklara taşımıştır. Ülkede hemen hemen hiçbir tüketim maddesi üretilmemekte, dışarıdan ithal edilmektedir. Fakat ülkedeki oldukça az olan vergi oranları ve enerjinin çok ucuz olması bu mallardaki fiyatı oldukça düşük tutması beklentisi doğursa da gıda benzeri tüketim malzemeleri ucuz değildir, ama elektrik ve elektronikte ucuzluk kendisini hissettirmektedir. Hükümet, Katar’da en büyük mal ve hizmet alıcısı konumundadır. Şehirleri tam manasıyla bir şantiye gibi. Her geçen gün yeni stilde bir bina şehrin ortasında yükseliyor” dedi.
ESİDEF ve SİDER inşaat komisyonu olarak 22 kişilik heyetle Doha’ya gittiklerini belirten İlgi; “Devletin alt yapı ve üst yapı işlerinin büyük oranda yüklenicisi olan birkaç holdingle görüşmeler gerçekleştirdik. Gerçekleştirmek istedikleri projeler hakkında bilgiler aldık. 2022 dünya kupasının yapılacağı Katar’ı nasıl yeniden inşa edeceklerini yerinde görme fırsatı bulduk. Ve bu bağlamda gerçekleştirdiğimiz ikili iş görüşmeleri neticesinde yapılabilecekleri masaya yatırdık. Ardından Katar’ın inşaat ve yapı malzemeleri fuarı olan ‘Project Qatar’ a yapmış olduğumuz ziyarette ise burada iş yapmak isteyen inşaat firmalarının ne gibi çalışmalar ile gelmesi ve nasıl bir proje yürütmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olmamıza vesile oldu” diye konuştu.
SİDER tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada ise ; “Katar Hükümetinin 2022 Dünya Kupası için gerçekleştireceği projelerinin büyük bir kısmının yüklenicisi durumunda olan ve tüm Körfez Ülkelerinde çalışmalar yapan GulfGroup Holding’in bölgede çok etkin bir kuruluş olduğu görüldüğü belirtildi. SİDER’in Katar’da GulfGroup Holding’e gerçekleştirilen ziyarette Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah S. Al Sulaiteen’in “Katar’ın geleceğine yönelik planlar Dünya Kupasına göre yapılıyor. Devletimizin bu organizasyon öncelikli gerçekleştirmek istediği projeler neticesinde ülkemizin her tarafında şantiye çalışmaları başladı. Türkiye ile Katar arasındaki siyasi anlamda yaşanan olumlu gelişmelerden sonra vizelerin kaldırılması ardından karşılıklı çalışma fırsatlarının yakalanması için göstermiş olduğunuz gayretler dikkatimizi çekti. Türk firmalarının istikrarlı ve kararlı duruşu bizimde Türk firmaları öncelikli çalışmamıza zemin hazırladı. Diğer ülkelerden gelen yatırımcılar burada çok başarılı olamadı. Türkler ile olan yakın coğrafya avantajımız, kültürel yaşayız benzerliklerimiz birlikte iş yapabilirliğimiz arttırdı. Devletimizin yapılacak olan ihalelerde Türk Firmaları öncelikle değerlendirmeler yapması da bunun en güzel örneklerinden bir tanesidir” denildi.


SÖKELİ KEMAL KARAKAŞ VE KUŞADALI AYDIN YILMAZ KATAR’DA YATIRIM YAPACAK
Organizasyona katılan Karakaşlar Group İnşaattan Mustafa Kemal Karakaş, Katar’ın başkenti Doha da 20 milyon dolarlık bir yatırım yaparak alışveriş merkezleri kuracak. Ön görüşmeleri ve fizibilitesi tamamlanan yatırımın 1 yıl içerisinde başlaması planlanıyor.
Diğer taraftan Organizasyona Kuşadası’ndan katılan Yılmazlar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Yılmaz Katar’ın Başkenti Doha da inşaat yapan firmaların mal tedariği konusunda yaşadığı sıkıntıyı görerek GulfGroup Holding ile birlikte yapı market mağazası açmak için ön görüşme yaptı.