Günlerdir Ziraat Odası başta olmak üzere, Söke Sivil Toplum Örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve bölge milletvekilleri tarafından dile getirilen çiftçinin sıkıntılarını gören Hükümet konuyu Bakanlar Kurulu’na getirdi. Bakanlar Kurulu’ndan çıkan zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçlarının ertelenmesi ile ilgili karar, 21 Aralık tarihli resmi gazetede yayınlandı.
Başvurular şimdiden başlayıp, 1 Ocak 2012 günü sona erecek. Bakanlar Kurulunun tebliğine göre başvuruların tümü en geç 21 Ocak 2012 tarihinde tamamlanması gerekiyor. Arazileri köy muhtarlıkları sınırları içinde olan üreticiler köy muhtarlıklarına, beldelerde olanlar belde koruma heyetlerine, Söke ilçe merkezinde olanlar ise Söke Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı’na gelerek gerekli belgeleri dolduracak. Çiftçilerin başvuru yaparken yanlarında kimliklerini de bulundurmaları isteniyor. Borçların ertelenmesi kararı, bölgede 11 ilde uygulanacak. Borç erteleme faiz oranının yüzde 5 olarak tahakkuk edeceği belirtildi.
Söke Ziraat Odası günlerdir beklediği bu haberi vakit kaybetmeden düzenlediği toplantı ile köy muhtarları ve basın ile paylaştı. Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı kemal Kocabaş’ın açıklama yaptığı toplantıda Ziraat Bankası Söke Şubesi Müdürü Turgut Derya Derinsu da bulundu.
Çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesine ilişkin kararın Bakanlar Kurulundan geçtiğini dile getiren Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, kararın bölge çiftçisinde sevinç yarattığını söyledi. Kocabaş, kararın çıkmasında başta Hükümet olmak üzere emeği olan bölge milletvekilleri, yerel ve genel basın kuruluşlarına teşekkür etti. Kemal Kocabaş zarar tespitlerinin yapıldığını ve zarar gören üreticilerin ikamet ettikleri yerlerde muhtarlıklar veya koruma heyetlerine başvuruda bulunacaklarını söyledi.
Maddi zararlarının büyük olduğunu dile getiren Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş; “Bu yıl yağışlar nedeniyle kalite ve fiyat düşüklüğü yaşadık. Borçların ertelenmesi kararı zor durumda olan çiftçilere nefes aldıracak. Alınan karardan dolayı çok memnunuz” dedi.