Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek, Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, Söke Ticaret Odası Başkan Vekili Yusuf Günal, Söke Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı Ekrem Sert, Esnaf Odaları adına Refik Karataş"ın divanı oluşturduğu toplantıya; Söke Tariş Pamuk Kooperatifi yöneticileri, DP Söke İlçe Başkanı Musa Avcı, DP Söke Belediye Başkan Adayı Mızrap Nazlı ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Söke Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda ilk olarak divanda yer alan sivil toplum kuruluşlarının Başkanları konuşma yaptı. Daha sonra söz Sökeli üreticilere bırakıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek; “Çiftçi, özellikle Sökeli üretici bugün çok zor durumdadır. Bıçak kemiğe dayanmıştır. Bu toplantı üreticilerimizin ne yapılacağı konusunda bilgilerini ve görüşlerini almak için düzenlendi. Biz sivil toplum kuruluşları siz üreticilerimiz ne derse onu yapacağız. Eylemse eylem, Ankara yollarına düşmekse hazırız” dedi.
Bugüne kadar Sökeli üreticilerin ve Türkiye tarımının gerçeklerini Bakanlarla yaptıkları görüşmelerde yüz yüze aktardıklarını ifade eden Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık; her defasında aldatıldıklarını iddia etti. Balçık; “Bakanlarla yüz yüze konuşuyoruz. Bakan yüzümüze prim miktarının 50 kuruş olması gerektiğini belirtip, Başbakan"a bu yönde gerekçeleri ile rapor sunacağını belirtiyor. Ama uygulamaya bakıldığında prim miktarı çok düşük açıklanıyor” ifadelerine yer verdi.
Üreticilerin içinde bulundukları durumu çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirten Söke Ticaret Odası Başkan Vekili Yusuf Günal; “Üreticiyi yanlış tarım politikaları bu duruma düşürdü. Sadece tarım politikası değil ekonomi politikaların yanlış yürütülmesi tüm sektörleri etkilemiştir. Hükümete tepkimizi belirten eylem kaçınılmaz olmuştur” dedi.
Hükümetin tarım sektörünü tozpembe tablo içinde göstermeye çalıştığını iddia eden Söke Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı Ekrem Sert ise; “Çiftçi leasing"lerle bu traktörleri niye aldı diye soran yok. Üreticinin hali görmezden geliniyor” şeklinde konuştu.
Çiftçi ile küçük esnafın sesini duyan olmadığını ve üretim yapan kesimin ellerinin tersiyle itildiğini belirten Söke Şoförler Odası ve Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Refik Karataş; ise “Esnaflar olarak Hükümete sunduğumuz tüm raporların ilk maddesi çiftçilerin durumunun düzeltilmesi olmuştur. Söke ekonomisi için, esnaflar için çiftçiler çok önemli. Söke"deki kriz Türkiye"dekinden kat kat fazla. Biz alacağımızı biliriz, almayı da biliriz. Yeter ki birlik olalım” sözlerine yer verdi.
Toplantıda konuşan üreticiler mutlaka elem yapılması konusunda görüş belirttiler. Tepki eylemi için çeşitli modeller ortaya atıldı. Yapılan konuşmalar sonrasında üreticiler ortaya atılan eylem şekillerinin oluşturulan divan tarafından belirlenmesi kararı alırlarken; önümüzdeki Çarşamba günü saat 11.00"de üreticilerin daha kalabalık halde Söke Ziraat Odası önünde toplanmasına karar verildi. Üreticiler ilk tepki toplantısını Söke"de gerçekleştirerek, sonrasında Aydın Ziraat Odaları"nın da katılacağı büyük bir miting veya eylemin yapılacağı görüşünde birleşildi.