Özel bir madencilik şirketi tarafından bölgede planlanan “Feldspat, Kuvars ve Kuvarsit Ocağı Kapasite Artışı Projesi” için ÇED yönetmeliği süreci devam ederken, sürecin gerekliliklerinden biri olan halkın bilgilendirilmesi için toplantı yapıldı.

Toplantıya bakanlık ve şirket yetkililerinin yanı sıra Yeşilköy Mahalle Muhtarı Ahdettin Topan, Serçin Mahalle Muhtarı Mustafa Çay, Mahalle sakinlerinin yanında Söke Kent Konseyi, EKODOSD, TEMA başta olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve çevre gönüllüsü vatandaşlar katıldı.

Söz konusu firmanın bölgede 360 hektarlık alanda madencilik faaliyeti devam ederken, 213 hektarlık bir alanda daha madencilik faaliyeti için kapasite arttırma talebi bulunuyor. Yılda 1.5 milyon ton daha maden çıkarmayı hedefleyen madencilik şirketinin ÇED sürecini takip eden yetkili ÇED firması yetkilisi Abdürrahim Polat, şirketin çevreye zarar vermeden maden çıkartıp, rezervin bittiği yerleri yeniden toprakla kapattığını söyledi.

Söke ve çevresinde özellikle Latmos Dağlarında yıllardır bölge halkı tarafından karşı çıkılan maden ocaklarına bir yenisinin daha eklenmesine Sökeli doğaseverler tepki gösterdi. ÇED sürecinde halkın katılım toplantısına yoğun ilgi gösteren muhtarlar ve vatandaşlar, konuyla ilgili endişe ve tepkilerini dile getirdiler.

Çok sayıda mahalle sakini ve çevre gönüllüsünün söz aldığı ve birçok konunun toplantı tutanağına geçirildiği toplantıda, madenlerin bölgede oluşturduğu tahribat ile doğa ve insana verdiği zararlar yönünde endişeler dile getirildi. Bundan sonraki süreçte ÇED komitesi tarafından hazırlanacak rapor ilgili Bakanlığa gönderilecek. Maden firmasının talep ettiği faaliyete ilişkin olumlu yada olumsuz cevap çıkacak.

Toplantıya katılan ve vatandaşlar adına görüş belirten Serçin Mahallesi Muhtarı Mustafa Çay “Projenin sınırları Serçin Mahallesi sınırlarına giriyor. Ancak toplantıdan Serçin halkının haberi yok. Serçin Mahallesi ekoturizm alanı olarak ilan edildi. Maden sularının Bafa Gölüne zararı olup olmadığını merak ediyoruz. Köyümüz balıkçılık ve hayvancılıkla geçinen bir yer. Madencilikten dolayı hayvan ölümlerinin olduğunu da düşünüyoruz. Zeytin ağaçları da etkileniyor” dedi.Turizmci Kubilay Karabulut ise “Alana yakın iki köyde alternatif turizm yapılmaktadır. Bölgede yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Maden ocaklarının çevreye verdiği zararın yanında insanlara verdiği zararı merak ediyorum” dedi.Yeşilköy sakini Süleyman Duman ise “Köye ait içme suyu kaynaklarının neden içilemediğinin araştırılması gerekiyor. Madenlerin suyunun içme sularına etkisinin araştırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Söke Kent Konseyi adına konuşan Remziye Fidan da “Madencilik faaliyeti doğaya zarar vermektedir. Köylerde organik zeytincilik yapılmaktadır. Madencilik faaliyetlerinin zeytinliklere kimyasal etkisi araştırılmalıdır” diyerek bu araştırmalar yapılıp sonuçları görülmeden ruhsatın verilmemesini istedi.

ffff-006.jpg

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA