Söke’ye bağlı Kisir Köyü’nde karpuz üretimi yapan çiftçiler; bir yandan taklit Kisir Karpuzlarının piyasada satılması, bir yandan düşük fiyat, bir yandan da maliyetlerin artması nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

Kendine has aroması ile herkesin beğenisini kazanan Söke’nin ünlü Kisir karpuzunda üretimde sancı sürüyor. Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 300 dekarlık bir alanda yapılan karpuz üretimi bu sezon 100 dekara düştü. Köyde her geçen yıl karpuz üreticilerinin sayısı da azalıyor. Geçtiğimiz hafta sonu hem üretimde yaşanan sorunlara dikkat çekmek, hem de ürünlerinin tanıtımı için düzenlenen festival ile Kisir Köyünde bir ilke imza atılmıştı.

Kisir Köyünün önde gelen karpuz üreticilerinden Ahmet Çolak şartlar değişmezse birkaç yıl sonra Kisir Köyünde karpuz üretimin tarih olacağını söyledi. Üretici Ahmet Çolak; “Daha birkaç yıl öncesine kadar yaz sezonunda köy meydanından tırlarla yurdun dört bir köşesine karpuz gönderiyorduk. Ancak son yıllarda piyasadaki sahte Kisir karpuzu satışları ile baş edemedik, ürünümüz para etmez oldu. Bir yandan da yükselen maliyetle mücadele etmekteyiz. Karpuz ekili tarlalar slajlık mısır tarlaları oldu” dedi.

“YENİ HAL YASASI DA DARBE OLDU”

Çolak, ayrıca yeniş hal yasası ile günde seyyar olarak 100 kg ürün satışı yapılabileceklerini söyleyerek; “Söke’ye bir römork karpuz götüreceğiz, bunun 100 Kg’ını satabileceğiz. Mantıklı bir tarafı yok. Şartlar değişmezse gelecek yıllarda karpuz üretimi festival de olsa tarih olur” dedi.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png