Ovada su altında kalan arazinin 100 bin dekar civarında olduğu ve bu rakamın giderek arttığı bildirildi.
Burunköy Ovası"ndan Akçakaya Ovası"na suyun şiddeti giderek artarken; yolun patlamaması için geçmiş yıllarda Bağarası Karayolu altına yapılan dev küngler suyun şiddetine adeta direniyor. Yol kenarında bazı kesimlerde tarla içindeki suların yol seviyesine geldiği; yükselme devam ettiği takdirde Söke-Bağarası Karayolu"nun ulaşıma kapanabileceği belirtiliyor. Büyük Menderes Nehri"nde şu anda su seviyesi yüksekliğinin 5.85 metreye ulaştığı öğrenildi.
Söke Ovası Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız, Menderes"te su seviyesinin bundan önce yaşanan son iki taşkından daha çok yüksek seviyeye ulaştığını söyledi. Yıldız; su seviyesinde yükselmenin devam ettiğini doğruladı. Diğer taraftan yağışlar sonrasında Aydın ve Söke Ovaları için önemli olan barajların seviyelerinde ise artış gözlendiğini belirten Ömer Yıldız; Kemer Barajı"nda doluluk oranının yüzde 44, Adıgüzel Barajı"nda ise seviyenin yüzde 15"lerde olduğunu söyledi.
Diğer taraftan Burunköy civarında yaklaşık 3 bin dönüm buğday ekili arazilerin sular altında kaldığı ve ekinin zarar gördüğü ifade ediliyor. Burunköylü vatandaşlar taşkın sularının köylerine girme ihtimalinden dolayı endişeli olduklarını dile getirdiler.
Büyük Menderes nehrinin taşması sonrasında sular içinde kalan Söke Ovası büyük bir gölü andırıyor. Kuşbakışı bir seyirle Söke Ovası"nda yer yer su altında kalan yeşil buğday tarlaları göze çarparken; yazın hasreti çekilen ancak kışın ise taşkın ile yoğunluğu yaşanan suyun Söke Ovası"na verdiği zararın giderek artmasından endişe ediliyor. Taşkın sularının ekili arazilere verdiği zararın yanında, ürün ekim sezonunu geciktireceği ve önümüzdeki ekim döneminde başta mantar olmak üzere çeşitli toprak hastalıklarına yol açabileceği belirtildi.
ÇİNE BARAJI BİR AN ÖNCE BİTİRİLMELİ
Yıllardır Söke ve Koçarlı Ovalarının kaderi haline gelen taşkınların yaşanmaması ve kış sularının sulama suyu olarak kullanılabilmesi için Çine Barajı"nın tamamlanması şart. Sökeli üreticiler 2009 yılında su tutacak denilen Çine Barajı"nın bir önce tamamlanmasını istediler.