Söke Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleşen tanıtım toplantısına Aydın DSİ teknik elemanları, SÖGİAD, Ziraat Odası, Ege Çiftçiler Derneği, Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü teknik elemanlarının yanı sıra Ak Yeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci ve çiftçiler katıldı.
Söke Ovası’nın fiziki yapısı, üretimin tüm aşamalarındaki detaylar, Ova içindeki sulama sistemi ile ilgili tüm detayları içeren verilerin toplanacağı sistem; Söke Ovası’nda uygulanacak projeler hakkında geniş bir bilgi ağı oluşturacağı gibi, sulama yönetimine de büyük katkı sağlayacak. Gerçekleştirilecek sitem ile Söke Ovası’ndaki sulama uzaktan yönetim sistemi ile tam otomasyon ile donatılacak. Tam otomasyon sistemine kavuşturularak akıllanan sulamam sistemi; sulamada kolaylık sağlayacağı gibi, ovada sulama envanteri de sağlıklı ve daha kolay denetlenebilir hale gelecek.
Geçtiğimiz günlerde Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ile destekleme sözleşmesi imzalanan Söke Ovası Akıllı Sulama Sistemi Projesi ile ilgili olarak konuşan Söke Belediye Başkanı ve aynı zamanda Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi; “Türkiye ye örnek olabilecek olan hazırladığımız proje ile aynı dönemde arazisini sulamak isteyen çiftçimize kolaylık olabileceği gibi sulama sahasında görevli personelimizde sulama döneminde fazla mesai yapmaktan kurtulacaklar” dedi.
GEKA Tarafından % 25 hibe destekli ‘Söke Ovası Akıllı Sulama Projesini önemsediklerini söyleyen Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi; “Proje kapsamında sulama sahasında görev yapan teknisyenlerimiz el bilgisayarları ile sulama bilgilerini anlık olarak merkeze ileterek zamandan kazanacaklar” dedi.
Teknoloji’yi Söke Ovasına indirmek istediklerini sözlerine ekleyen Başkan Özekmekçi; ”Proje ile Söke Ovasında bulunan sulama kapakları merkezden cep telefonu sinyali ile açıp kapatabileceğiz” diye konuştu.
Proje ile Söke Ovasında adaletli su dağıtımında gerçekleşeceğini söyleyen Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız; şunları söyledi: “Söke Belediyesince uygulanmakta olan Akıllı Kent AKOS Projesinden ilham alarak mevcut personelimizi sahada daha etkin kullanmak, sulama sistemimizi otomasyona bağlamak arzusundayız. Gelişmiş teknoloji ile ovamızı daha az su ile daha fazla ürün almasını da sağlayacak olan proje ile aynı zamanda tarımsal sulamada su israfını da en aza indirilmesi hedeflenmekte”
Projeyi sunumla tanıtan Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi ve Sulama Birliği sekreteri Ömer Yıldız, katılımın az olmasını eleştirdi. Yaklaşık 200 ilgili kişi, kurum ve kuruluşa davetiye gönderdiklerini söyleyen Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi; “Katılımın az olması bizi de üzdü. Görüyorum ki konuyla ilgili o kadar kurum-kuruluş ve üretici varken, basın ovadaki sulamaya daha fazla ilgili” diye konuştu.