Birikmiş kredi kartı borçlularına ödeme kolaylığı getiren düzenlemenin içerisindeki 35 TL"lik kart aidatı zorunluluğunun “iptal” edilmesi bankacıları üzdü.

Aidat maddesinin yasadan çıkarılışını Ankara"da televizyondan canlı izleyen bir banka genel müdürü tepkisini, “Meclisimizin kararı milletimizin kararıdır. Bu kararı hepimiz saygıyla karşılarız. Zorunlu aidat olmadı. Ancak önemli değil. Nasıl olsa o parayı alacak başka bir şey buluruz!” sözleriyle dile getirdi.

FAİZ DÜŞÜŞÜ ZOR

Yeni durumu BUGÜN"e değerlendiren Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yetkilileri de 35 TL"lik zorunlu kart aidatı maddesinin iptal edilmesi nedeniyle kredi kartı faizlerinin düşmesinin artık daha zor olduğunu söylediler. Yetkililer, şunları söyledi: “Diyelim ki 5 kişiden 2"si kart harcamasının asgari tutarını ödeyip kalan borcu taksitlendirerek faiz yükü alıyor. Diğer 3"ü her ay borcunun tamamını kapatıyor, faiz yükü almıyor. Bu durumda tüm masraflar asgari tutarı ödeyen 2 kişinin üzerine biniyor. Eğer kredi kartından yaygın olarak kullanım ücreti alabilseydik, kredi kartı faizlerini hızla düşürebilirdik.”

TANITIM ATAĞI

TBB yetkilileri, Meclis"in verdiği karar doğrultusunda bundan sonra da kart aidatlarının sözleşmelerle serbestçe belirleneceğini belirtirlerken, ABD ve AB"de kart aidatı ve faizlere devletin müdahale etmediğini söylediler. Yetkililer, “Aidat meselesi geride kaldı, artık yasanın ödeme kolaylığı getiren esas önemli maddelerine bakıyoruz. Yakın zamanda ödeme kolaylığının avantajlarını tanıtan bir programa başlıyoruz” dedi.