İş-Kur İl Müdürlüğü bünyesinde devam eden kurslar yaşları 16-18 arasındaki risk gurubunda bulunan gençlerin meslek sahibi edilerek topluma kazandırılması amaçlanıyor.
İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında Aydın"da suça sürüklenmiş, sokakta yaşayan, uyuşturucu bağımlısı ve benzeri olumsuz şartlarla karşı karşıya olan çocukların suçlardan ve zararlı alışkanlıklardan korunması amacıyla açılan "Bilgisayar İşletmenliği ve Garsonluk kurslarına katılan 32 genç sertifika aldı. Proje kapsamında devam eden "Kaynakçılık" kursuna ise 15 genç devam ediyor. Proje; İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından imzalanan işbirliği protokolü ile ülke genelinde başlatılmıştı.
İş-Kur İl Müdürlüğü bünyesinde "Çocukların Mutlu geleceği İçin Umut Yıldızı Projesi" kapsamında açılan kurslara katılan 16-18 yaş arasındaki risk gurubunda bulunan gençlere kurs süresince günlük 15 TL ücret de ödeniyor. Proje, risk grubundaki gençleri zararlı alışkanlıklardan alıkoymayı, mesleki eğitim ile istihdam edilmelerini ve rehabilitasyonlarının sağlanarak topluma kazandırılmalarını amaçlıyor.
Aydın Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi tarafından yürütülen çalışma kapsamında il genelindeki risk grubundaki tüm gençlerin meslek sahibi yapılarak hem topluma kazandırılması hem de ekmeğini kazanan meslek erbabı kişilerin yetiştirilmesi hedefleniyor.
“TEMEL HEDEF GENÇLERİN SUÇA SÜRÜKLENMESİNİ ÖNLEMEK”
Proje kapsamında ilk olarak il ve ilçe yürütme kurulları oluşturuldu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı"nca risk altında bulunan 16-18 yaş grubu çocuklar tespit edilerek İş-Kur İl Müdürlüğü"ne bildirildi. Polis ve Jandarma sorumluluk bölgesinde öncelikli 16-18 yaş grubu olmak üzere sorunlu çocuklar ve gençlerin uyum, iletişim ve meslek becerilerinin geliştirilerek istihdam edilmeleri amacıyla tespit edilen çocukların ve gençlerin aileleri ile görüşmeler yapıldı. Görüşmeler sonunda hazırlanan anket formları dikkate alınarak gerekli kurslar açıldı. Bu kapsamda 14 Aralık 2009- 27 Ocak 2010 tarihleri arasında düzenlenen "Bilgisayar Eğitmenliği" kursuna katılan 15 kursiyer katıldı. Bu kursiyerlerden 10 tanesi kursu başarı ile tamamlayıp sertifika aldı. 22 Mart-5 Mayıs 2010 tarihleri arasında düzenlenen "Garsonluk" kursuna 22 kursiyer katılarak sertifika aldı. 1 Aralık 2010 - 20 Nisan 2011 tarihleri arasında açılan "Kaynakçılık" kursuna da 15 kursiyer katıldı ve kurs halen devam ediyor.
Bu arada bilgisayar kursunun tamamlayan kursiyerlerden şu anda 3 kişi, Garsonluk kursunu tamamlayan kursiyerlerden şu anda ise 5 kişi olmak üzere suç ve suça sürüklenen 8 gencin iş hayatına atıldığı öğrenildi. Gençlerin suça sürüklenmesini önlemek ve kötü alışkanlıklardan korunması sağlamak amacıyla yapılan çalışmaların halkın da desteği ile devam edeceği belirtildi.