'Elveda Rumeli'de rol alan Gülçin Santırcıoğlu"na sık sık evlilik teklifi geliyor. Makedonya"da aile büyükleri birbirlerini dürtüp çevirmenle "Bekâr mı?" diye sorduruyorlar.

İki sezondur “Elveda Rumeli”de seyirci karşısına çıkıyor Gülçin Santırcıoğlu ile Milliyet Cafe röportaj yaptı. Dizide Hatice isimli bir köylü kızını canlandıran Santırcıoğlu, geçtiğimiz yıl “İki Çizgi” filmiyle de Antalya Altın Portakal Film Festivali"nde “En İyi Kadın Oyuncu” dalında yarışarak “Ben de varım” demişti. Bazı fotoğraflarında dünyaca ünlü yıldız Meryl Streep"in gençlik yıllarındaki haline inanılmaz derecede benzeyen Santırcıoğlu, Müjde Ar"ı örnek alıyor.

Makedonya"da hayat sizin için nasıl geçiyor?
İnsan her yerde kendine bir yaşam alanı oluşturuyor. Elbette zor, elbette yabancı ama güzel yanları da yok değil. Makedonya"daki ev sahibim bir kız çocuk evlat edindi. Geçen gün gözün aydına ona gittim mesela... Bakkal ile oturup sohbet ediyorum. Makedonca konuşuyor. Ama anlaşıyoruz. Orada senin Makedonca bilmediğini kabul etmiyorlar. Konuşmaya devam ediyorlar. Bir, iki direniyorsun üçüncüsünde anlıyorsun. Ben iletişim kurmadan yaşayabilecek biri değilim. O yüzden de mecburen birileri ile iletişime geçme çabası duyuyorsun.

Yaşantınız diziden sonra nasıl değişti?
Bir dizi ne benim yediğim yemeği ne de soframdaki insanları değiştirebilir. Hayatım aynı şekilde devam ediyor. Kiramı rahat ödüyorum. O kadar.

Bazı fotoğraflarınızda Meryl Streep"e çok benziyorsunuz.
Evet, bence de benziyoruz ama Meryl Streep"e kaşla gözle benzemek önemli değil. Onun yer aldığı gibi çok ses getiren ve oyunculuğunu hep bir adım ileriye taşıyan dev projelere dahil olmak çok daha önemli bence... Hem kendisi, hem oyunculuğu hem sesi çok güzel. Tabii ki, Meryl Streep adı ile benim adımın birlikte anılmasının rahatsız edici bir tarafı olamaz. Ama bu benim gittiğim yolun gayesi de olamaz. Oyunculuğumun es geçilip yalnızca ona benzeyen oyuncu denmesinden çok korkarım mesela.

Fan kitlenizle ilişkiniz nasıl, çok şaşırtıcı bir durumla karşılaştınız mı?
Beni gerçekten çok kalpten seven insanlar var. Bu çok büyük bir lüks yaptığım işten dolayı. Ama bir taraftan da saçma sapan bir şekilde yolda bir laf da yiyebiliyorsun. Hadlisi var hadsizi var. Her çeşit insan var.

Size çok evlilik teklifi geliyor diye duyduk, doğru mu?
Evet, evlilik teklifleri hayranlar tarafından her oyuncuya olduğu gibi bana da geliyor. Üstelik bu kız bekârsa bizim oğlana alalım diyenler var. İnsanlar TV programlarında moda olduğu için evliliğe bayılıyorlar herhalde. Evliliği hiç düşünmediğim için herhalde oluyor bunlar diyorum. Hayranlar internetten iletiyor bu isteklerini, aile büyükleri benimle karşılaşınca söylüyorlar. Makedonya"da beni görünce birbirlerini dürtüp çevirmen ile sorduruyorlar “Bekâr mı bu kız” diye. Bekârım deyince “Bizim bir oğlan var sen de güzel kızmışsın akça pakça” diyerek konuya giriyorlar.

Dizide oyunculardan ikinci bir indirim istendiğini duyduk, nasıl karşıladınız bu durumu?
Para pul işlerinden anlamam. Ama genel olarak herkesin bir sıkıntı içinde olduğunu biliyorum. Ben de kendimi kimseden ayırmadığım için bir bedel ödenecekse hep birlikte ödüyoruz.

Müjde Ar hayranlığınız nedeniyle evinizde filmlerinin afişinin olduğunu duyduk doğru mu?
Bütün filmlerinin değil, sadece duvarımdan indirmediğim çok eski bir afişi var. "Müjde Ar Aile Kadını" yazıyor. Ama onun sinema yolunda bir ışık olduğunu düşünüyorum. Henüz tanışmadık. Severek takip ediyorum.


Psikolojik şiddete maruz kaldım
“İki Çizgi” adlı film bu ay vizyona giriyor. Filmde canlandırdığınız karakter fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalıyor. Bu filmde izleyici ne ile karşılaşacak?
Bence aşksızlığı anlatıyor. Ben kadın hikâyeleri anlatmak istiyorum. Ne iş yaparsanız yapın kadın olmak zor. Her türlü acıya her türlü tacize ben de açığım diğer kadınlar kadar. Makedonya"dan döndüğümde kadınlar ile ilgili sosyal sorumluluk projelerinde yer almayı istiyorum.

Siz şiddete maruz kaldınız mı?
Hayır maruz kalmadım, ama kalabilirim. Seçtiğim ve seçmediğim adamlar hep güzel insanlardı. Ama psikolojik şiddete maruz kaldım tabii.

İyi ki evlenmiş, iyi ki boşanmışım
Evlilik ve aşka bakış açınız nasıl? Aşkı nasıl yaşarsınız?
O kadar kolay bir şey değil âşık olmak. Her konuda açık olma taraftarıyım. Orada ambalajlı kapalı bir şey var, herkes kendini saklıyor. Karşındaki insanın çok süslü, çok özel biri olduğunu düşünüyorsun uzak olduğun ve çok açık konuşmadığın için ondan sonra hayal kırıklığına uğruyorsun. Böyle bir şey yok benim için. Önce açık olalım, ne olduğumuzu bilelim, ondan sonra birlikte olmak istiyorsak beraber yürüyelim. Aşka inanıyorum. Ama âşık değilim. Ama âşık olmayı isterim. Ben üniversite aşkımla evlendim ve 9 yılımı onunla geçirdim. İyi ki de evlenmişim, iyi ki de boşanmışım. Doğru insanlar birbirini bulduğunda kötü bir şey değildir evlilik, aile. Ama şu an hayatımdan çok uzak bir yerde.