Kaldırımların çeşitli şekillerde işgal edilmesi konusunda gerek basılı gazetelerde, gerekse internette yayın yapan haber sitelerinde defalarca yazı yazdım. Hatta çeşitli yollarla belediye başkanları ile yaptığım görüşmelerde duyduğum rahatsızlığı dile getirdim.13 Haziran 2019 tarihinde Aydınpost haber sitesindeki köşemde Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel'in Kuşadası’nda başlattığı "Sıfır İşgaliye" konusunu kaleme aldığımda bu uygulamanın Efeler ilçesinde ve diğer ilçelerde de başlamasını istedim. Yazının yayınlanmasından bir kaç gün sonra Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay ile karşılaştığında bana: "Hocam bizde bundan rahatsızız, en kısa sürede gerekeni yapacağız" demişti. Bununla yetinmeyip 25 Temmuz 2019 tarihinde yine Aydınpost’ta  "Kaldırım Kargaları ve Jeotermal" başlıklı yazımda kaldırımlarda işgallerden duyduğum rahatsızlığı dile getirdim.

Cadde ve sokakların kaldırımlarında rahat yürümek burada yaşayan her bireyin en doğal hakkı. Ama gelin görün ki bu kaldırımların büyük bölümünde rahat yürümek imkânsız. Elbette bunun suçlusu tek başına esnaf değil. Hızlı büyüme ile yolların yetersiz kalması, plansız gelişme ve yapılaşma, kaldırımların araç park yeri olarak kullanılması, yanlış düzende kaldırımlara yerleştirilen elektrik ve telefon direkleri, elektrik ve telefon panoları, yanlış yerlere dikilmiş ağaçlar gibi nedenlerle kaldırımların sağlıksız olmasını sağlıyor. Esnafın dolap, satılık eşya, masa sandalye koyması sorunu iyice büyütüyor. Gelişmiş ülkelerde iki elinde torba taşıyan bir kişinin kaldırımda rahat yürümesi temel alınıyor. Bizim kaldırımlarda ise elimizde bir şey olmasa bile yürüyemiyoruz.

Perşembe sabahı Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay ile ekibinin yağcılar içinde "Sıfır İşgaliye" uygulamasını başlattığını duyunca mutlu oldum. Hemen evden çıkıp oraya gittim. Bütün sokakları mutlu biçimde dolaştım. Gördüğüm manzara beni mutlu etti. O anlarda orada bulunan diğer insanların yüz mimiklerine baktığımda onların da mutlu olduğunu görünce yapılan uygulamanın ne kadar doğru olduğunu anladım. Umarım bu uygulamaya herkes sahip çıkar ve tüm ilimizde uygulanır. Bunun her noktada uygulanabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na da büyük görev düşüyor. Çünkü aynı sorun Büyükşehir sorumluluk bölgesindeki yerlerde de var. Örneğin Doğu ve Batı Gazi Bulvarı. Buradaki kaldırım işgalleri de oldukça fazla ve burası Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanında. Eğer bu uygulamada başarı yakalanmak isteniyorsa tüm belediyelerin desteği gerekiyor, yoksa başarı şansı yok. Bir süre gider, sonra her şey eski haline, hatta daha da kötüsüne dönüşür.

Öğleden sonra ise "Halk ne düşünüyor" diye biraz nabız yokladım. Twitter, Facebook ve İnstagram'daki konu ile ilgili yorumları okudum. Belediyenin ve durumdan memnun olanların konu ile ilgili yaptığı paylaşımları ve altındaki yorumları inceledim. Görünen o ki halk bundan çok memnun ve kalıcı olmasını istiyor. Belediye Başkanı Fatih Atay’ı yürekten kutluyorlar. Bence de Fatih Atay başkanımızın yürekten kutlanması gerekir. Başarmak için yola çıktığı "Sıfır İşgaliye" konusu zor bir görevdir. Umarım bu sıkıntılı süreci sıkıntısız atlatır ve kendisine Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da tam destek verir. Yoksa kasaba ölçüsünde bir Büyükşehir olarak yaşamaya devam ederiz. İnsanlarımız kaldırımlar işgal altında olduğu için yollarda yürümeye devam eder, trafiğe kapalı alanlarda da esnafın insanında kalan patika genişliğindeki yollarda yürümek zorunda kalırız. Kaldırımlar ve yollar o kentin veya ülkenin gelişmişliğini gösterdiğini unutmadan zor bir yola çıkan Fatih Atay’ın destekçisi olmalıyız.

"Sadelik en yüksek gelişmişlik düzeyidir." (Leonardo Da Vinci)