Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, yaptığı açıklamada,  Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, 4,5 büyüklüğünde deprem kaydedildiğini  anımsattı. 
 
Marmara Bölgesi'nde Kuzey Anadolu Fayının son 4 yıl içinde 4-5  büyüklüğündeki 10 depremi, kuzey ve güney kolları üzerinde karşılıklı olarak ürettiğini belirten Bektaş, "Başka deyişle kuzey kolun bir yıl içerisinde  ürettiği depreme, güney kol aynı yıl karşılık vermiş ve karşılıklı kollarda bir yıl içinde deprem çifti oluşmuştur" diye konuştu. 
 
Benzer şekilde 20. yüzyılda Kuzey Anadolu Fayının kuzey ve güney  kolları üzerinde, büyüklükleri 6-7,4 arasında değişen 6 deprem çiftinin, karşılıklı olarak kuzey ve güney kol üzerinde geliştiğini ifade eden Bektaş,  şöyle devam etti: 
 
"1509-1854 arasında 7'den büyük 7 tarihsel deprem de aynı şekilde  kuzey ve güney kol üzerinde tarih sırasına göre karşılıklı üretilerek deprem  çiftleri oluşturmuştur. Marmara Bölgesi'nde güncel ve tarihsel depremselliğin bu  şekilde davranışı, Kuzey Anadolu Fayının kuzey ve güney kollarının birbirlerini  derinden stres transferi yaparak tetikledikleri ve karşılıklı deprem ürettikleri  anlamına gelebilir." 
 
Bektaş, 1999 Marmara depreminden sonra Kuzey Anadolu Fayının güney  kolundaki depremselliğin, kuzey kola göre daha baskın duruma geçtiğine işaret  ederek, "Kuzey Anadolu Fayının kuzey ve güney kollarının birbirlerini  tetikledikleri teorisi doğru ise kuzey koldaki 1999 Marmara depreminden sonra  izleyen yıkıcı ikinci büyük deprem güney kolda olabilecektir ancak güney kolda  olan 2014 Bandırma depreminden sonra izleyen ikinci küçük deprem tekrar kuzey  kolda olabilir" ifadelerini kullandı.