Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Rusya'dan 2.2 milyar dolar kredi kullanacaklarını ve bu finansmanın yaklaşık 100 adet tank ve uçaksavar füze sistemi alımında kullanılacağını açıkladı.

Chavez yaptığı açıklamada, yeni silah alımının Venezüella'nın savunma kapasitesini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.


Rusya ile Venezüella arasındaki silah anlaşması, Kolombiya ile Venezüella geriliminin arttığı ve Türkiye'nin ABD'den savunma füzesi almasının gündeme geldiği bir döneme denk geliyor.


Kolombiya, sınırları içindeki bazı üslere Amerikalı askerlerin konuşlandırılmasına izin vermeyi planlıyor. Bu durum komşusu Venezüella ile aralarının açılmasına neden oluyor.


SOĞUK SAVAŞ GİBİ

Chavez, Rusya'dan alacakları yeni savunma silahlarıyla birlikte ABD'nin kendilerine saldırmasının artık çok zor olacağını söyledi.


Devletler arası silah ticaretinde yaşanan bu son gelişmeler, Soğuk Savaş günlerini anımsattı.

Bir yandan ABD'nin güneyinde yer alan Venezüella, Rusya'dan kendini ABD tehdidine karşı savunmak için silah alımı yapacağını açıklarken, Washington yönetimi de Kongre"ye İran ile sınır komşusu olan tek NATO ülkesi Türkiye"ye, 7.8 milyar dolar değerinde füzesavar Patriot PAC-3 füze bataryaları ve aksamı satabileceğini bildirdi.


Gerçi Soğuk Savaş döneminde de SSCB, Küba'ya nükleer başlıklı füze yerleştirmişti. Yıllar sonra ABD'nin de aralarında Türkiye'nin bulunduğu bir dizi ülkeye SSCB tehdidi karşısında Jüpiter füzeleri yerleştirdiği ortaya çıkmıştı. Hürriyet