Rus gazıyla ısınan 16 ülke ise krizde... İki ülke üzerinde diplomatik baskı artıyor..

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, dün sabah saat 04.30 itibariyle Ukrayna üzerinden geçen tüm gaz boru hatlarında vanayı kapattı. Ukrayna'nın Avrupa'ya giden gazı çaldığını iddia eden Rusya tahkime gitmeye hazırlanıyor. Ukrayna da Rusya'nın dün sabah itibariyle gaz tamamen kestiğini doğruladı. Putin, Gazprom CEO'su Alexei Miller'e "Gidebildiğin kadar ileri git ve teslimatları tamamen durdur. Bunu da uluslararası gözlemcilerin önünde kamuoyuna açık bir biçimde yap" talimatı verdi.

HAVA -27 DERECE
Böylelikle toplam 16 ülkenin Rusya'dan gelen gazı tamamen kesildi veya büyük düşüşlere maruz kaldı. Avrupa gazının yüzde 25'i Rusya'dan geliyor. Bunun yüzde 80'i de Ukrayna üzerinden geçiyor. Dolayısıyla Avrupa'nın gazının yüzde 20'si Ukrayna üzerinden geçiyor. Avrupa'da belli bölgelerde hava sıcaklığı bugünlerde eksi 27 dereceye kadar gerilemiş bulunuyor. Öte yandan Rusya'nın gazdan gelecek paraya da ihtiyacı bulunuyor. Keza yaşanmakta olan ekonomik kriz Rus rublesinin yüzde 20 devalüe olmasına neden oldu. Öte yandan yaşanmakta olan gaz krizi Ukrayna'yı by-pass eden Kuzey Akım ve Nabucco gibi projelerin zemin kazanmasına neden oldu. Almanya nükleer santralları kapatma kararını da tekrar gözden geçirmeye hazırlanıyor. Çünkü enerjide giderek daha bağımlı hale geldiğini düşünen ülke nükleer enerjiden vazgeçmeyebilir.

BRÜKSEL'DE TOPLANTI
Rusya, 1 Ocak itibariyle Ukrayna'ya verdiği tüm gazı kesmişti. Ukrayna'nın 2.1 milyar dolarlık borcunu ödemediği ve 1000 metreküp için 250 dolarlık yeni tarifeyi kabul etmediğini öne süren Rusya, Ukrayna'nın da Avrupa ve Türkiye'ye gelen transit hattan gaz çaldığını ileri sürüyor. 1 Ocak tarihinden bu yana Ukrayna'nın 65 milyon metreküp gaz tırtıkladığını öne süren Rusya, 2010 yılına kadar Ukrayna'nın transit kontratı bulunduğunu ve bu kontrata bağlı kalınması gerektiğini kaydetti. Zor durumdaki ülke liderlerinin Rusya ve Ukrayna arasında yürüttüğü diplomasi trafiği, müzakerelere başlanması konusunda sonuç verdi. Ukrayna petrol ve gaz şirketi Naftogaz, Başkan Oleh Dubina'nın Gazprom Başkanı Miller ile bugün Brüksel'de biraraya geleceğini açıkladı.

SABAH