Soğuk ve ayaz havaların etkisini sürdürdüğü şu günlerde sık yakalanılan soğuk algınlığının, gözde enfeksiyonlara da neden olduğu belirtildi.
Konuyla ilgili bilgi veren Aydın Göz Hastanesi’nden Göz Doktoru Harika Çevikel, soğuk algınlığıyla beraber gözde kızarıklık, yanma, batma, göz kapaklarında şişlik, ışık hassasiyeti ve sulanma gibi şikayetlerin de arttığını belirterek “Artan soğuklarla birlikte göz sağlımıza etki edebilecek bazı rahatsızlıklarda artış gözlenebilmektedir. Göz sağlığı için bazı koruyucu önlemler alınarak, gözleri kış mevsiminin olumsuz etkilerinden koruyabilmek mümkündür. Göz, en çok sakındığımız organlardan bir tanesi olsa da, kimi zaman alınabilecek koruyucu önlemler es geçilebiliyor. Kış aylarında konjonktivit, kuru göz gibi rahatsızlıklardan, beyazda yansımanın sebep olduğu kar körlüğüne kadar birçok göz rahatsızlığı ortaya çıkabilmektedir” dedi.
“TOPLU YAŞAM ALANLARINDA DAHA DİKKATLİ OLUNMALI”
Kış mevsiminde üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla birlikte sıklıkla gözlerin de kızarık olduğunu ve çapaklandığını belirten Aydın Göz Hastanesi hekimlerinden Harika Çevikel, özellikle toplu yaşam alanlarında daha dikkatli olunmasını istedi. Dr. Çevikel “Kış mevsimi boyunca yeterli havalandırılmayan ev ve ofisler, sürekli yanan kaloriferler, çalışan klimalar, bilgisayarlar göz sağlığını olumsuz etkileyebilmekte ve göz kuruluğunun sebeb olabilmektedir. Göz kuruluğu gözlerde batma, kaşıntı, kızarıklık, bulanık görme gibi belirtiler ile başlar. Ev ya da ofis ortamını zaman zaman havalandırmak, havayı nemlendirmek alınabilecek önlemler arasındadır. Bunun yanında kış aylarında göz ve göz çevresinin soğuk ve kuru havalardan korunması gerekmektedir. Göz kapağı ve göz çevresindeki cilt ince ve kırışmaya yatkın bir bölgedir. Bu yüzden hem bu çevrenin korunması hem de karlı bölgelerde kardan yansıyan güneş ışınlarından korunmak için UV korumalı güneş gözlüklerin kullanılması uygun olacaktır” diye konuştu.