Bunun yüz kaslarını etkileyen ve çok hızlı gelişen bir felç durumu olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Sandıkçı, aşırı soğuk ve rüzgârlı havalarda dışarıya çıkarken mutlaka atkı, şapka veya örtüyle boyun ve yüzün korunması gerektiğini belirtti.

Yüz felcinin soğuk havalarda, yüz kaslarını kontrol eden sinirlerin hasarı sonucu görüldüğünü belirten Sandıkçı, “Yüz hareketlerini sağlamak amacıyla beyinden gelen komutları kaslara ileten yüz sinirindeki sorunlar, bu hastalığa neden olmaktadır. Yüz felci, kişiden kişiye çok farklı şekillerde kendini gösterir. Bazen çok hafif olur ve ancak kişi gülünce anlaşılır. Yüzün yarısı kısmen hareketsiz ve ifadesiz kalır. Bazen de ağzın bir kenarı sarkar ve kişinin ağzından sürekli salgılar akar. Ağzın iki tarafında aynı anda felç çok nadiren görülür. Buna ilaveten daha ağır rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Yemek yerken yutkunamama veya ağızda tutamama gibi durumlar, göz ve ağızda kuruma hissi görülebilir. Çevre sinir sistemi nedeniyle yüz felci oluşmuşsa kişi alnını kırıştıramaz, gözünü kapatamaz, dişlerini gösteremez, dudaklarını büzemez, ıslık çalamaz. Şayet beyin merkezindeki rahatsızlık nedeniyle yüz felci oluşmuşsa alnını kırıştırabilir, gözünü kapatabilir, rahatsızlıklar kol ve ellere kadar uzanabilir.” dedi.

Özellikle yüz ıslakken soğuğa çıkılması gerektiğini söyleyen Yüksel Sandıkçı, "Yüz felcini rahatlatmak için sakız çiğnenebilir. Yine de gelişirse bir an önce hastaneye başvurulmalıdır. Tedaviye erken başlanması, hastalığın şiddetinin ve etki süresinin azalmasını sağlayacaktır. Yüz felci hastalarının çoğu, ilaç tedavisi veya fizik tedavi yardımıyla hızla düzelir. Küçük bir kısmında cerrahi tedavi gerekecek kadar ağır seyir izlenebilir.” şeklinde konuştu.