Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, aşırı soğuğa maruz kalmanın kalp ile ilgili şikayetleri bulunan kişiler için risk oluşturduğunu ifade etti.

Soğuk havanın kalbi besleyen damarlarda büzüşmeye neden olduğunu, bu nedenle ciddi kalp krizi riskini artırdığını belirten Oğuzhan, "Soğuk havalar, kalp sağlığı iyi olanlar için sorun teşkil etmiyor. Ancak, kalbi besleyen damarlarda tıkanmalar olan veya genel anlamda kalp şikayetleri bulunan insanlar için soğuk hava ciddi risk oluşturuyor" dedi.

Oğuzhan, "Soğuk havalarda rüzgara maruz kalma, ellerde yük taşıma gibi vücudu zorlayıcı hareketler yaparak efor sarf etmek ise bu riski daha da artırıyor" diye konuştu.

Oğuzhan, daha önce bilinmeyen kalp rahatsızlıklarının soğuk havaya maruz kalma ile birlikte ortaya çıkabileceğini, göğüs ağrısı gibi şikayetler hisseden kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurması gerektiğini kaydetti.

Kalp veya müzmin akciğer hastalığı bulunan kişilerin soğuk havalarda daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Oğuzhan, "Özellikle kirli havanın da kalp ve akciğer hastaları için olumsuzetkileri vardır. Kalp ve bronşit hastalarının soğuk havalarda zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları gerekir. Kalp hastalığı riski taşıyanların, Sibirya soğukları olarak adlandırılan bu soğuk havalarda daha dikkatli olması gerekir" diye konuştu.