Türk firmaları, Türkiye’nin keşif uçağını uluslararası sularda düşürerek tüm dünyanın tepkisini çeken Suriye yönetimini, ‘tahkim davası’ yağmuruna tutmaya hazırlanıyor. Tahkim davaları, Suriye’de iş üstlenen firmalar tarafından açılacak. Suriye aleyhine açılacak tazminat talepli davaların en az 1 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Türk firmalarının Suriye aleyhinde tazminat davası açmasına ilişkin karar, Esad yönetiminin Türk firmalarına, ‘teminatları yakma’, ‘hesaplarını dondurma’ gibi baskı uygulaması üzerine alındı.


Ekonomi Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Suriye Masası’na, bugüne kadar 136 firma zarara uğradığını belirterek, başvuruda bulundu. Ekonomi Bakanlığı ise Türk firmalarına, Suriye yönetiminin uygulamalarından dolayı uğradıkları zararlar için, ‘tahkime gidin’ tavsiyesinde bulundu. Bakanlığın bu uyarısının ardından, firmaların uğradıkları zararları tazmini için tahkim davası süreci başlattıkları kaydedildi. Firmaların isteyecekleri tazminat tutarları, hesaplamaların ardında netleşecek.

En az 1 milyar dolar olur

Türk firmalarının Suriye’de yaklaşık 1 milyar dolarlık iş üstlendiği dikkate alındığında, tahkim davalarının boyutunun en az 1 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Tahkim davaları Dünya Bankası’nın uluslararası uyuşmazlıkları çözüm merkezinde açılacak. Merkezi Güney Kıbrıs’ta bulunan Libananco şirketinin Türkiye aleyhine açtığı tahkim davası da aynı merkezde açılmıştı.

Ekonomi Bakanlığı kaynakları, tahkim davalarının, Türk firmalarının bu ülkedeki haklarının tescillenmesi açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çektiler.

Suriye Merkez Bankası’nın kasasında para suyunu çekti

Yaklaşık 16 aydır sivil halka baskı uygulayan Suriye Lideri Beşar Esed, ülkesini ekonomik krizin eşiğine getirdi. Suriye Merkez Bankası’nın döviz rezervleri, iç savaşın yaşandığı dönemde yüzde 50 oranında azalarak 20 milyar dolardan 10 milyar doların altına düştü.

Bankanın döviz rezervlerinin üç ay içinde tamamen eriyeceği tahmin ediliyor. Türkiye’nin, Avrupa ülkeleri ve Arap Birliği’nin, Suriye’ye yönelik aldığı ambargo kararları, Esed yönetimini ekonomik açıdan da köşeye sıkıştırdı. Ekonomi yönetimine Suriye ekonomisinin son durumuna yönelik sunulan raporlarda, ülkenin büyük bir döviz krizi ile karşı karşıya olduğu vurgulandı. Suriye yönetiminin hesapların dondurulması nedeniyle döviz bulmakta zorluk çektiği kaydedilen raporda, Rus ve İran bankalarından küçük miktarlarda para transferlerinin yapıldığı ve bu transferlerle ülkenin yükümlülüklerini yerine getirmeye çalıştığı kaydedildi. İki üç ay içinde ise Esed yönetiminin askerler başta olmak üzere kamu görevlilerinin maaşlarını ödeyemez hale geleceği, bunun da Esed yönetimine yönelik muhalefetin daha da güçlenmesine yol açacağı kaydedildi.

Kaynak: STAR GAZETESİ