Geçtiğimiz yıl kilo fiyatı bir lira 10 kuruşa kadar yükselmesiyle üreticinin iştahını kabartıp, talebin üzerinde bir ekilişin yapıldığı kuru soğanda beklenilen fiyata ulaşılamamasına bir de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi eklenince, ''Fiyat yükselir'' düşüncesiyle depolara kaldırılan kuru sağan torbalar içerisinde yeşerip, çürümeye başladı.

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta, Aydıncık ve Yerköy ilçelerinde tarım alanlarının büyük bölümüne bu yıl kuru soğan ekimi yapıldı.

Her iki ilçede yaklaşık 8 bin dekar alana ekimi yapılan kuru soğan rekoltesi 150 bin tonun üzerine çıktı. Talebin çok üzerinde olması, üretilen soğanın sadece iç piyasaya verilmesi nedeniyle fiyatlar düştü. Geçen yıl kilosu bir lira 10 kuruşa kadar yükselen kuru soğan bu yıl en fazla 30 kuruşu görebildi. Fiyatın kış döneminde artabilme ihtimalini göz önünde bulunduran ve ürününü maliyetin altında satmak istemeyen bazı üreticiler kuru soğanı temizleyip, torbaladıktan sonra depolara kaldır. Ancak, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi depolardaki kuru soğanların zamanından önce yeşerip, çürümeye başlamasına yol açtı.

Önce fiyat, ardından da hava sıcaklıkları nedeniyle zor durumda kalıp, ürünü maliyeti bile karşılayamaz duruma gelen üretici çıkış yolu ararken Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de planlamasız ekim ve üretimin yapılması sonucunda sadece çiftçinin değil sektörün ve ekonominin de ciddi oranda zarar gördüğüne dikkat çekti. Bu yıl kuru soğanda görülen dengesizliğin, talep fazlası üretimin önceki yıl başka bir üründe görüldüğünü, önümüzdeki yıl ise farklı bir ürünle karşımıza çıkacağının altını çizen Açıkgöz, kısır döngünün sonlandırılabilmesi için kota uygulamasına geçilmesi gerektiğini söyledi.

Açıkgöz, ''2009 yılında soğanın afaki para ettiğinden dolayı 2010 yılında da çiftçimiz, Türkiye'de kota olmadığından dolayı yoğun bir şekilde soğanı ekmiş durumda. Bu soğan eken arkadaşlarımız soğanlarının para edeceğini düşünerek depolarına koymuşlardır, depoda da para etmediğinden dolayı soğanlar şuanda çürüme noktasına geldi. Türkiye'de üretilen mamule kota gelmediği an çiftçinin durumu böyle oluyor'' diye konuştu.

Yerköy ilçesinde soğan üreticiliği yapan Seyfullah Deniz ise, Yerköy ve Aydıncık ilçelerinde şuan 10 bin tona yakın soğanın depolarda bekletildiğini belirterek, ''Soğanı geçen sene çok para etti diye bu sene de ektik, elimizde kaldı. Soğanı satıp borçlarımızı ödeyeceğiz ama soğanı alan yok, ortada kaldık. Satamayıp, depoya koyduğumuz soğan yeşermeye başladı'' dedi.

Deniz, ilçede kuru soğanın kilosunun 25, 30 kuruştan işlem gördüğünü, geçen yıl aynı soğanın 80 kuruş, bir lira, bir lira 10 kuruşa kadar yükseldiğini sözlerine ekledi.