Türkiye"de her geçen gün artan akaryakıt zammına karşı şoförler çaresiz duruma düştü. Aydın 133 Nolu Şehir İçi Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Başkanı Okan Yalçın, artan benzin fiyatları karşısında üyelerine taşıtlarda benzin tasarrufunu anlatıyor. Şehir içi ücretlerinin yerinde durmasına karşılık benzin fiyatlarının sürekli arttığını dikkat çeken Okan Yalçın, küçük önlemlerle araçlarda ciddi anlamda yakıt tasarrufu sağlayabileceklerini söyledi.
Araçlarda yakıt tasarrufu konusunda üyelerine eğitime alan Aydın Şehir İçi Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Başkanı Okan Yalçın, artan fiyatlar konusunda ne yapacaklarını şaşırdıklarını söyledi. Dünyanın en pahalı benzinini kullandıklarını dile getiren Okan Yalçın, "Dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkiye'de benzinin litresinden 2,4 lira vergi alınırken, İspanya'da benzinin litre fiyatının tamamı sadece 2,3 lira. İngiltere'de bir litre benzinin satış fiyatı 2,74, Almanya ve Fransa'da 2,82 lira. Ekonomisi iflasın eşiğinde olan Yunanistan'da bir litre benzinin satış fiyatı 3 lira. Küresel krizin tüm dünyaya yayıldığı ABD'de ise bir litre benzinin satış fiyatı sadece 98 kuruş. Türkiye'de bir depo benzin 200 Liraya dolarken komşumuz Suriye'de bir aracın deposu sadece 70 liraya doluyor" dedi.
"ZAM YAPMAK YERİNE, YAKIT TASARRUFUNU ANLATIYORUZ'
3 yıldır şehir için ulaşımından kişi başı 1.25 kuruş, öğrencilerden 1 Lira ücret aldıklarını ifade eden Başkan Okan Yalçın, minibüslerin gidiş güzergahlarının en az 7 kilometre olduğunu belirtti. 3 yıldır artan fiyatlarla mücadele etmenin zor yolunu seçtiklerini belirten Yalçın, "Vatandaşlarımızı düşündüğümüz için biz ücretlerde zam yapmak yerine, araçlarımızda ne kadar az yakıt tüketebilirizin çabası içerisine girdik. Üyelerimize geçtiğimiz yıl verdiğimiz yakıt tasarrufu eğitimini bu yıl tekrar verdik. 3 yıldır fiyatlarımızda bir değişiklik yapmadık. Her şeye rağmen artan benzin fiyatları ve artan masraflarımız karşısında yeni yılda zam yapabiliriz" şeklinde konuştu.
BENZİNİ EKONOMİK KULLANMA YÖNTEMLERİ
Aydın Şehiriçi Kooperatifi Başkanı Okan Yalçın'a göre akaryakıt zamlarından daha az etkilenmenin altın kuralları ise şöyle, "Aracınız ancak 4 kilometrede ısınmakta olup bu sürede çok aşırı benzin tüketmektedir Bu nedenle, mümkün olduğunca özel araç kullanmak yerine toplu taşıma araçları tercih edilmeli. Gaz pedalını, altında yumurta varmışçasına nazik ve devamlı kullanınız. Ani kalkışlardan ve duruşlardan kaçınınız. Olması gereken vitesten düşük viteslerde aracı kullanarak yüzde 45'e varan daha fazla yakıt tüketimine neden olursunuz. Bu nedenle, aracınızı uygun hız ve viteste kullanınız. Aracınızın camlarını kapalı tutunuz. Açık camlar yüzde 4 daha fazla yakıt giderine neden olmaktadır. Aracınızı mümkün olduğunca saatte 25 kilometreden düşük, 95 kilometreden yüksek hızda sürmeyiniz. Kirli hava filtresi yüzde 10 daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Aracınızın periyodik bakımlarını yaptırınız. Aracınızda sık sık hava/yakıt ayarını kontrol ettirip, egzoz ölçümünü de süresi içinde yaptırarak, daha az yakıtla daha uzun mesafe alabilirsiniz. Araç klimasının devamlı çalıştırılması halinde her 100 kilometrede 1-2 litre ekstra benzin tüketileceğini unutmayınız. Lastik basıncını fabrika ayarında tutarak lastiklerin havasının düşük olmamasına dikkat ediniz. Özellikle yazın, sıcakta yakıt yerine buhar satın almamak için yakıt ikmalinin sabah erken yada akşam saatlerinde yapınız"