Değerli okuyucularım gökyüzünün altındaki cennet Aydın’da Şubat ayı yavaş yavaş bademler çiçek açmaya başladı.

Bu hafta köşemde Aydın Valimiz Sn. Hüseyin Aksoy’u konuk ediyorum.

Sayın Aksoy, gerçekten devletin valisi imajını Aydın iline yerleştirmiş. Hiçbir şekilde politik davranmıyor.

  

Sayın Valim 18 Haziran 2020’de Aydın ilinde göreve başladınız… Bu 7 - 8 ayda Aydın’daki kısa izlenimlerinizi anlatır mısınız?

 Aydın ili tarımsal üretimleri için Türkiye’de önemli bir il. Bu veriler ile baktığımızda Aydın ili bu üretimleri açısından çok bilinmeyen bir il bu tarımsal potansiyelini belirli bir noktaya kadar getirmiş bunu üretimi nasıl bir daha iyi bir noktaya nasıl taşıyabiliriz.

Sektörle birlikte tarafları temsil eden kurumlarla birlikte çalışma yapmamız gerekir. Tarımsal üretimlere katma değer katılması ve daha çok ihraç edilebilmesi gerekir işte bu konu Aydın ili için çok önemli hassas bir konudur.

Sayın Valim Aydın Türkiye’nin tarım lokomotifi Aydın topraklarının iyi işlendiğini düşünüyor musunuz? Aydın ili sebze meyve yönünden mi pamuk yönünden mi buğday yönünden mi pamuk yönünden mi gelişmesi gerekir?

Bu söylediğiniz konuda piyasanın arz talebine göre çalışma yapılması gerekir. Mesela bu yıl pamuk para etti hayda pamuk üretimine dönmemeli bunun yerine planlı piyasanın taleplerini önceden görüp üretim yapılması gerekir. Aydın’da önemli miktarda sulu tarım yapılıyor yapılamayanlarda var. Bu Sulanmayan araziler için DSİ Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları var. Sulanmayan arazilerin sulanır hale getirildikten sonra her teknoloji denenmeli üretim artırmalıdır.

Özellikle jeotermalin tarımda serada kullanılması konusunda çalışılmalı bu konuyla ilgili tarım organize sanayii bölgesi çalışması belli bir noktaya geldi.

Jeotermal tarım organize sanayi bölgesinde geldiğiniz aşamayı anlatır mısınız?

Şu anda müteşebbis yönetim kurulu oluşturuldu, alanla ilgili çalışma yapacağız yaklaşık 650 dönüm civarında AYDIN KADIKÖY’DE bu bölgede küçük bir kamulaştırma yapacağız arada bu parseller var bu alanı gel işletme düşüncemiz var.

Bu konuda çalışma yapılması ortaya konmuş ama ayrıntılı çalışma yapılmamış. Şimdi biz burada jeofizik çalışması yapıyoruz. Burada açacağımız jeotermal kuyusunu nerede açacağız bunun etüdünü yapıyoruz. Bununla ilgili teknik çalışmaya başlattık.

Bununla ilgili uzak bir noktadan jeotermal suyunu getirip tekrar REENJEKTE etme maliyeti çok çıktı JEOTERMAL kuyusunu bu saha içinde kazıyı yapacağız bu işlem bittikten sonra konuyla ilgili olanlara arazi tahsislerini yapacağız.

Sözünü ettiğiniz Güriş’e YİKOP olarak ihale ettiğiniz Çiftlik bölgesi öyle mi?

Bu Alan GÜRİŞ’e tahsisli alan değildir bizim GÜRİŞ’ten alacağımız suyun getirip götürülmesi maliyeti çok fazla birde şahıs arazileri var bunun için doğru olmaz görüşü ağır bastı. Geçen ay yaptığımız müteşebbis heyet toplantısında yerinde JEOTERMAL KUYUSU AÇMA fikri ağır bastı. Bununla ilgili kanaat oluştu bu çalışmayı başlattık.

Kadıköy Bölgesinde kurulacak jeotermal sera alanında üretilecek ürün gamı belli mi, çiçekçilik, meyvecilik sebzecilik gibi?

Bu bölgeyi sadece bir yatırımcıya tahsis etmek doğru değil bölgede bir sürü yatırımcı var burada öngörülen parsel büyüklüğü 25 dönüm olması düşünülüyor burada üretim çeşidi olmalı bununla ilgili Tarım İl Müdürlüğümüzün yönlendirmesi esas olacaktır.

Bana şu an burada şu üretilsin diye kesin kararımız yok.

Hazır Jeotermalden söz açılmışken Sayın Valim ben milli enerji ile ilgili devamlı yazı yazıyorum, ancak lehte, aleyhinde olan taraflar arasında diyalog sağlanamadığı için bazı kesimler tarafında JEOTERMALLER tepkiyle karşılanıyor. Aydın’da bir türlü jeotermal ile ısıtılmaya geçilemiyor ancak hemen yanımızda SARAYKÖY JEOTERMAL İLE ısıtılıyor. Jeotermalin başkenti aydın ise maalesef doğal gaz ile ısınmaya 100 m2 daire ayda 700 TL ödüyor niye aydın ilinin jeotermal ile ısınmasının önü açılmıyor? Bu kısa dönemde bir çalışmanız oldu mu?

Jeotermal temiz enerjidir bu enerjiden faydalanması gereklidir. Bazı ilçelerimizin jeotermal ile ısıtılması serada kullanılması ile ilgili çalışmaları var ve destekliyorum. Jeotermal ile ısıtılması konusunda yasal bir çalışma gerektiği ifade ediliyor. Ortaya çıkan bu yasal düzenleme için gerekli çalışmalar yapılacaktır diye düşünüyorum.

Didim organize balıkçılık sanayi bölgesi ile ilgili konu ne oldu?

Bu proje halen ham vaziyettedir bu konuda turizmim önemli bir sektör balıkçılık önemli bir sektör. Tartışılması gerekir bu konuda fikir çalışmaları var belirli bir eylem noktasına dönmüş değil. Henüz yapılsın diye bir karar yok.

Aydın ili turizmde ne noktada Sayın Valim?

Pandemi sebebiyle eksiyiz ama yine de pandamı döneminde iyiyiz önemli dönem iyi geçti daha iyi olacağız sertifikalı turizm otellerde olumlu netice verdi. Olumsuzluk yaşanmadı.

Aydın, Kuşadası ve Didim geçen yıl 2019 1milyon 700 bin pandemi döneminde 1 milyon 400 oldu yabancı turizmimde gerileme var kruvazeye turizmde geçen yıl gemiler gelmedi. Bunu da süreç belirleyecek.

Kuşadası turizminde sadece deniz turizmi var. Kuşadası Belediye Başkanı Sayın Ömer Günel sizin müsaadelerinizle Davutlar’da açmaya çalıştığı kaplıca turizmine dönük jeotermal kuyuları var, bu konuyla ilgili size intikal eden bir şey var mı?

Sayın Ömer Günel konuyu tarafıma intikal ettirdi Kuşadası’nda termal turizmin gelişmesi ile turizm 12 aya yayılmalı bu konuda Valilik olarak üzerimize bir düşen olursa yapacağız.

Büyük menderes üzerinde yapılacak arıtmalar ne durumda Sayın Valim?

Aydın Büyükşehir ile DSİ protokol imzaladı, Efeler ve bazı arıtmaları DSİ yapacak ADÜ ile arazi tahsisi konusunu DSİ hallediyor konuyla ilgili arıtmalar Devlet ve Aydın Büyükşehir protokol imzaladı. En kısa zamanda yapılacak.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü ile konuşmamda sizin Aydın ilindeki intiharlarla alakalı çalışma yaptığınızı hatta Muğla ilinde yaptığınız ve kitap haline getirdiğiniz bir çalışmadan bahsetti. Nedir bu konu Sayın Valim?

Hayatta rutin işler devam ediyor. Sosyal konularda farklı çalışma yapan bir yöneticiyim. Muğla’da intihar vakaları a çok fazlaydı. Bu konuda üniversite hocaları ile en etkili çalışmayı ortaya koydum.

Daha sonra Mersin ve Samsun’da da aynı çalışmaları yaptık. Aydın’a gelince Aydın ilinde de intiharların çok olduğunu gördüm. Konuyla ilgili üniversitemiz ile birlikte komisyon oluşturup konuyu masaya yatırdım. Gereken çalışmalar ile Muğla, Samsun, Mersin çalışmalarımı da kendilerine sundum. İnşallah başarılı oluruz. İnsan canı en önemli olaydır bunu önlemek de bizim görevimiz.

Başka ilgilendiğiniz sosyal konular var mı?

Ben Aydın ilinde sokakta dilenen çocuk ve büyük insan istemiyorum. Bununla ilgili dün itibari ile komisyon oluşturduk. Bununla ilgili genelge yayınladık böyle çocukları gördüğümüzde önce bu çocukların alacağız eksikliklerini giderip ailesine götürüp teslim edeceğiz.

Aileye çocuğunuzu dilenirken gördük bir daha dilenirken görürsek size para cezası uygulayacağız tekrar ederseniz sizin hakkında suç duyurusunda bulunacağız diyeceğiz. Bu çocukların eğitim eksiklikleri varsa milli eğitim müdürlüğümüze ailenin durumu iyi değilse kaymakamlıklarımızla gerekli yardımları yapacağız.

Emniyet, jandarma ve kurumlar ile üstüne gideceğiz Aydın halkı da bu dilencilere lütfen para vermesinler bize yardımcı olsunlar.

Duygu sömürüsüne son vereceğiz.

Ayrıca Aydın ilinde engelli veri tabanı oluşturacağız.

Mahallede köyde kasabada engelli türlerini tespit edip engelli veri tabanı oluşturacağız. Bunun nedenlerini sorgulayacağız. Engelli veri tabanına göre onların yardımına Aydın Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü ve kurum kuruluşlar bu vatandaşlarımızın yardıma gidecekler.

 

Ilıcabaşı AYTER jeotermal alanı ne olacak Sayın Valim?

Buraya millet bahçesi yapılması konusu gündeme geldi bir otel yapılacak kadar kalan 15 dönüm yer ayrıldı geri kalan alan Çevre Bakanlığına devir edildi burası MİLLET BAHÇESİ yapılması kararı verildi. Otel konusu gündemimizde yap işlet veya ihale etmek suretiyle bu tesisi yapacağız.

Sayın Valim sizin sosyal hizmetler konusuna önem verdiğinizi biliyorum başka sosyal hizmetler konularınız var mı?

Özellikle KADIN SAĞLIĞI EGİTİMİ PROJEMİZ pandemi sebebiyle başlayamadık 15-69 yaş arası bütün kadınlarımızı ulaşmayı hedef kabul ettik.

Bu projenin koordinasyonunu daha önce hizmet yaptığım yerlerde eşim yapıyordu. Kadınların vali eşi bu toplantılara katıldığında ilgileri daha çok oluyor.

Temel amaç meme kanserinde onları eğitip bu hastalıkla ilk teşhisi kendilerinin tespit etmesini sağlayacağız bunun dışında şiddete maruz kaldığında nereye müracaat edecek bu bilgileri vereceğiz cinsel yolla bulaşan hastalıkları anlatıyoruz. Anne sütünü faydalarını normal doğumun faydalarını anlatıyoruz.

Sayın Valim terzi kendi söküğünü dikemezmiş… Aydın’da birimler çok dağınık diğer illere gittiğimizde VALİ YARDIMCILARIN şartlarını birimlerin şartlarını görünce imreniyoruz. Aydın’da halkın başı dönüyor özellikle geçenlerde dikkatimi çekti Kurumların lojmanları var mesela DSİ’nin çok güzel lojmanları var.

Ancak, VALİ YARDIMCILARI KİRADA oturuyor. Bu konuyu çözecek misiniz?

Aydın’da valilik binası bu bina. Tarihi bir bina ama maalesef birimlerin hizmetine yetmiyor Aydın halkının böyle bir komplekse ihtiyacı var mı, var. Bunun mutlaka planlanması şart genelde yapanlar oturamaz ama bu ihtiyaç tabi.

Karayolları arazisinin tapulu malı konu hep bir yere gelmiş takılmış Aydın halkının da bu konuda mutabakatı şart çok öncelikli konu değil ama Aydın ilinin buna ihtiyacı var.

Sayın Valim bu ifadenize katılmıyorum… Aydın’ın doğru dürüst bir valilik binasına ihtiyacı var. Bu ifade Sayın Tayyip Erdoğan için de söylendi şimdi Ankara’da Devletin mükemmel bir yerinin olmasının ne zararı var? Bu yer Sayın Tayyip Bey gidince devlete kalacak.

Sizin şu an vali yardımcılarınız kirada oturuyor. Korumalarınızın yerleri yok, halk kurumlar arasında dolaşmaktan başı dönüyor. Konuyu Sayın Tayyip Erdoğan’a götürseniz derim.

Ayter alanı sizin işte burada Valilik kompleksini yapın. Sizin söyleyemeyişinizi anlıyorum ama lütfen yüksek sözle söyleyin.

Sayın Valim, yapılmakta olan Aydın Şehir Hastanemizi Aydın İl Sağlık Müdürü Sayın Osman Açıkgöz ile gittim müteahhit ile konuştum şu an şantiye suyu yok müteahhit sondaj kuyusu açmak durumunda kalmış, hastanenin yollarının istimlakleri henüz yok gördüğüm kadarıyla hastane inşaatı çok hızlı gidiyor. Siz de bu inşaatın üstünde duruyorsunuz. Aydın Büyükşehir ile bir koordinasyon eksikliğimi var? Sayın Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile ilgili bir sıkıntımı var Sayın Valim?

 Hastaneler yapılırken yol konusu hal edilmesi gerekir bu konudan bilgi sahibiyim ileride hastane biter yol bitmez ise bu doğru bir şey olmaz. Büyükşehir Belediyemiz biran evvel bu planlamayı yapmalı buraya ait bütçesini düzenlemeli hastane inşaatı ile birlikte kendi planlamasını yapmalı.

Eğer yapamıyorsa çıkıp şimdiden ben buraya yatırım yapamıyorum diyerek çıkıp şimdiden söylemeli. Belediye sonuç itibariyle net tavır ortaya koymalı. Belediyenin burada farklı bir beklentisi var.

Sağlık Müdürü Osman Açıkgöz ve Medeni Bey

Burada teybi kapattım Vali Bey ile özel konuştuk...

Şimdiden söylüyorum hastane konusunda hiçbir kurum lütfen bu inşaat için politik hesap yapmasın. Yardımcı olsun. Çünkü Aydın bu yatırımı yıllardan beri bekliyor. Lütfen, her kurum üstüne düşeni yapsın.

Sayın Valim, Ben Yenipazarlıyım Yörük Ali Efe Müzemiz için ne düşünüyorsunuz?

Yenipazar ziyaretimde Yörük Ali Müzemizin yıprandığını gördüm gerekli emirleri verdim en kısa zamanda müzenin bakımı yapılacak. İl kültür müdürüne emir verdim. Bu tür tarihi şahıslara sahip çıkmamız lazım.

Sayın Valim Aydın’da 17 ören yeri var, Tralleis’i Erzurum Üniversitesi kazıyor. Niye bu konu ADÜ’ye verilmiyor?

Ben kazı başkanları ile toplantı yaptım. 17 bölgeyi ADÜ yapamaz ancak, bu talebi ADÜ aktarmakta yarar var ADÜ bu müracaatları yapması gerekir. Ben üstüme düşeni yaparım. Burada sponsorluk önemli Aydın ilinde bu konulara sponsor olacak şirketleri bulmamız gerekir sponsorlar buraya yapacakları yardımlarının vergi kolaylıkları var bunu da bilsinler.

Son söz…

Gökyüzünün altında en güzel şehrin valisi olmaktan gurur duyuyorum.

Pandemi süresince devletimize yardımcı olan Aydın halkına, kurum kuruluşlara özellikle sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum.

Tüm Aydınlılara selam sağlık dileklerimi sunuyorum, size de bu röportajı yaptığınız için teşekkür ederim.