Hemen her saat yeni kampanya, indirim, promosyon, kullanım yolu gibi içeriklerle cep telefonlarına gönderilen mesajlar, dünyanın pek çok ülkesinde kullanıcıları hayattan bezdiriyor.
 
Hindistan'da yetkililer bu sorunu aşmak için gönderilebilecek mesaj sayısına bir tavan getirdi. Hindistan telekomünikasyon denetim kurumuna (TRAI) göre, bundan böyle bir numaradan günde en fazla 100 mesaj gönderilebilecek.
 
Hindistan, daha önce de tele-pazarlama şirketlerinin cep telefonlarına dadanmasını önlemek için bazı girişimlerde bulunmuştu.Örneğin abonelerin, 1909 numarasına mesaj yollayarak 'aranmama kütüğü'ne kaydolabileceği duyuruldu. Ancak bu adım pazarlamacıları caydırmaya yeterli olmadı.
 
Aralık ayında, "aranmama" kütüğünde kayıtlı kişileri arayıp mesaj gönderen şirketlere daha ağır cezalar getirilmesi kararlaştırıldı. Yetkililer ayrıca akşam 9 ile sabah 9 saatleri arasında ticari amaçlı aramaları ve mesaj yollanmasını yasakladı. Bununla birlikte, kullanıcılara hala geç saatlere dek hatta sabaha karşı 3'te bile mesaj gönderildiği bildiriliyor.
 
Pek çok kullanıcı kredi kartları ve arsa-emlaktan, sauna etkili zayıflama kuşaklarına her türlü ürünü satmaya çalışan kişilerin telefon ve mesajları ile tacize uğradıklarından şikayetçi.
 
TRAI, 2007 yılında 'aranmama kütüğü' hizmete açıldığından bu yana istenmeyen aramaların büyük oranda düştüğünü, kısa mesajların ise katlanarak arttığını kaydediyor. Günlük 100 mesaj sınırının, buna çözüm sağlamasını umuyorlar.
 
Dünyanın en hızlı gelişen cep telefonu pazarına sahip olan Hindistan'da 700 milyon abone var. Bu yüzden pazarlamacıların bu büyük kitleye ulaşmak için yeni çözümler geliştirmesi kaçınılmaz olabilir.