Aydın Nysa Kadın Doğum Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Kamil Kurt, bir çok kadının hayatını karartan smear testinin rahim ağzı kanserinin erken tanısı için çok önemli olduğunu söyledi.

Kanserin çok sinsi bir hastalık olduğunu belirten Kurt, “Kanser hücresinin oluşumundaki sessiz ve sinsi dönem 10 yıldır. Bu nednele bu testi çok önem veriyoruz” dedi.

İnsan vücudunu oluşturan bazı hücrelerin sürekli yenilendiğini belirten Op. Dr. Kamil Kurt, “Bu yenilenme en güzel mukoza ile kaplı dokularda gözlenmektedir. Bu inceleme rahim ağzına uygulanırsa rahim ağzı kanserinde erken tanısı ve tedavinin başarısı artar” dedi.

Gelişmiş ülkelerde bu testin testinin düzenli olarak yapıldığını ve bu testin bir sağlık politikası olarak kabul edildiğini kaydeden Op. Dr. Kamil Kurt, “Bu test uygulaması sonucunda ülkemizde ve dünyanın pek çok ülkesinde genital kanserler içinde birinci sırada olan rahim ağzı kanseri dördüncü sıraya düşmüştür.

Son bir yıl içinde smear testi yaptırmayan cinsel olarak aktif her bayana bu testi öneriyoruz. İnsan vücudunda kanser hücresi oluşmadan önceki sessiz dönem yaklaşık 10 yıldır. Bu süre içerisinde ön hücrelerde bir takım değişimler olabilir.

Serviks hücreleri ve vagen hücreleri farklı yapıdadır. Servisteki bu iki hücrenin birleşim yeri bulunmuyor. Bu iki farklı hücrenin karşılaştığı farklılaşma bölgesi kanser hücrelerinin en çok görüldüğü bölgelerdir. Bu sebepten dolayı buranın incelenmesi son derece önemlidir.

Smear alma işlemi çok basit, acısız ve ağrısız bir yöntemdir. Sonuç olarak çok kolay ve ucuz bir test olan smear testini her yıl mutlaka yaptırmalıyız. Yarın çok geç olabilir” diyerek bayanları uyardı.