League of Legends eSporunun erken tarihine üç harf egemen oldu: SKT! Bu harfler aslında takımın sponsoru Güney Koreli Telekom'u temsil ediyor sadece, ama son 5 sene içinde çok daha fazlası anlamına geldiler. Sadece "Tanrı" lakaplı Lee "Faker" Sang-hyeok tarafından yönetilen SKT T1 takımı bir mükemmellik örneğiydi. 
 
Sonrasında 2017 Dünya Şampiyonasında yine Güney Koreli takip takım Samsung Galaxy'e finalde kaybettiler, bu finalden sonra kaybetmeye devam ettiler. Takımın bu yılki benzeri görülmemiş mücadeleleri, SKT'nin MVP ve MVP'ye karşı oynadığı bir seri ile son buldu.
 
Hanedanlığın sonu mu geldi? Bunca zamandır bu kadar istikrarlı görünen takım nasıl bu hale geldi?
 
 
YETENEĞİN YAYGINLAŞMASI
 
Bir spor dalı kurulduğunda, genellikle nispeten dar bir yetenek havuzuyla başlar. İlk Dünya Şampiyonası'nın yapıldığı 2011 yılında League of Legends oynayan çok sayıda insan yoktu.Russell (Eski efsanevi NBA pivotundan bahsediyor) harika bir örnek, ünvanlarını, çalışma ahlakı ve yoğun rekabet gücü sayesinde kazandı. Ama aynı zamanda son derece uzun boylu ve atletikti, o zamanlar parkenin üzerinde oynayabilecek az sayıda sporcudan biriydi. Onun döneminde, fiziksel olarak onunla rekabet edebilecek pek çok oyuncu yoktu. Şimdi, trend tersine döndü. Uzun oyuncular çok ve stilistik değişiklikler ligin sahibi olan küçük oyuncuların ortaya çıkmasına yol açtı. 
 
Şimdi aynısı League of Legends için geçerli, Faker 2013 yılında bir çaylak olarak piyasaya çıktığında, hiç kimse saf mekanik becerisine ayak uyduramadı, ve o dönemde tek bir Faker olduğu için, SKT onları üç Dünya Şampiyonasına ve iki MSI şampiyonluğuna uzanan muazzam bir avantaja taşıdı.
 
League of Legends daha popüler hale geldikçe, daha çok yıldız oyuncu ortaya çıktı. Yetenekli oyuncu dağılımı yaygınlaştı ve bir takımın bir oyuncu ile başını alıp gitme işi zorlaştı. Lig içerisinde birden fazla yıldız oyuncunun ortaya çıkması, diğer yıldızın etkisini azalttı. Kısacası League of Legends büyüdükçe SKT'nin popülerliği tehlikeye girdi. 
 
 
SÜREKLİ GELİŞEN OYUN DÜNYASI
 
Oyuncular daha iyiye gittikçe, takımlar bunları yeni ve yaratıcı şekillerde kullanmaya başlıyor. Bir maçı kazanmak, sadece en iyi taşıyıcı oyuncuyu beslemekten ibaret değildir. Çoğu şeyi gerçekleştirmek için destekleyici parçalara da iş düşer. SKT'nin geçtiğimiz birkaç yıl boyunca yaşadığı sorunlardan biri de, Faker çevresinde derin bir sıra inşa edememeleriydi. SKT'nin adc (Nişancı) oyuncusu Bae "Bang" Jun-sik kesinlikle dünyanın en iyilerinden biri. Geç oyunu taşıyabilen fantastik bir takım savaşçısı. Ama Bang ve destek oyuncusu Lee "Wolf" Jae-wan lane aşamasında hiç baskı oluşturamıyorlar. Eğer alt koridor oyunların erken aşamasında ölmediyse SKT için bir zaferdi. Ama bu pasif oyun türü gelişmekle olan League of Legends için artık yeterli değil.
 
Faker bir şeyleri yapmadığı zaman, sadece listedeki başka bir oyuncudan farkı olamaz. Belki de bu yüzden SKT bu kadar çaresiz bir şekilde takımı sırtlayabilecek ikinci bir carry arayışında. Belki de takımın gelecek dönemdeki "Faker"ını arıyorlar. 
 
Yıllardır, Faker ve SKT dağın tepesinde dururken etraflarındaki manzara değişti. Ama artık uyandılar ve zirvede yalnız değiller, önlerinde daha önce hiç tırmanmadıkları bir dağ var. Değişime ve yeniden inşa edilmeye ihtiyaçları var. Faker ile oynamak için böyle bir carry bulmak zor olacaktır. 
 
Kaynak: Dot eSpor
Çeviri ve Düzenleme: Zübeyr Bozkurt