SABAH'ın ortaya çıkardığı 6. Dünya Aile Zirvesi yemeğindeki 'kolibasili' skandalı üzerine yemeğin yapıldığı mutfak olan "The Marmara" garip bir savunma yaparak kendisinden başka herkesi suçladı. En ağır ithamın İstanbul Tarım Müdürlüğü'ne yapıldığı savunmada, "Numuneler 2 gün sonra analiz edilmiş. Aradaki bu 2 gün içindeki saklanma koşulları tarafımızca bilinmemektedir" denildi. SABAH'ın ulaştığı Tarım Müdürlüğü yetkilileri ise "Numunelerin bozulması imkansız. Son derece steril kaplarda özel olarak transferi sağlanmış ve analize aynı gün başlanmıştır" dedi. Geçtiğimiz aralık ayında Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen 6. Dünya Aile Zirvesi'ne, Başbakan Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Vali Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve eşleri ile 105 ülkeden çok sayıda yabancı davetli katıldı. Başbakanlık Koruma Müdürlüğü görevlilerinin kontrol amacıyla Tarım Müdürlüğü'ne aldırdığı yemek numunelerinden "kanalizasyon bulaşığı" olarak bilinen "E.coli" (Kolibasili) ve "Staph.aureus" bakterisi çıktı.

HERKES SUÇLU

'Kolibasili' skandalının SABAH'ta yer alması üzerine yemeklerin yapıldığı yer olan "The Marmara Oteli" savunma yaptı. Açıklamada otel mutfağı dışında herkesi suçlayan The Marmara, özellikle İstanbul Tarım Müdürlüğü'ne ait İstanbul İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nü şu ifadelerle hedef aldı: "...numuneler alındıkları tarihten 2 gün sonra analiz edilmiş ve aradaki bu 2 gün içindeki saklanma koşulları, tarafımızca bilinmemektedir." İki sayfalık savunmada numunelerin Esma Sultan Yalısı'ndan değil de The Marmara'nın mutfağından getirildiği vurgulanırken, "Dolayısıyla davet esnasında servis edilen ürünler ile numunesi alınan ürünler aynı değildir" şeklinde bir ifade yer aldı. Açıklamada şu suçlamalarda bulunuldu:

TRAFİK: "...Yetkililerin onayı ile söz konusu yiyecekler yemek üretim merkezimizden, Bakanlık görevlilerini bekletmemek adına taksi ile acilen yola çıkarılmıştır. Bu nedenle numuneler trafik sıkışıklığı nedeniyle yaklaşık 1 saat sonra Esma Sultan Yalısı'nda beklemekte olan Bakanlık yetkililerine teslim edilmiştir."

GIDA KONTROLÖRÜ: "...Kendilerine mekânda sadece davetliler için hazırlanmış miktarda yiyecek bulunduğu, bu nedenle talep edilen numunenin ancak yiyeceklerin üretildiği merkezimizden getirtilebileceği bilgisi verilmiştir. Dolayısıyla davet esnasında servis edilen ürünlerle numunesi alınan ürünler aynı değildir."

BADEMLİ PİLAV BAKTERİLİ ÇIKTI

Yemek mönüsünde yer alan bademli pilav, humus ve çerkes tavuğunda normalin üzerinde kolibasili tespit edildi. Tespit Başbakanlık korumalarının başvurusu üzerine yapıldı./yeni şafak