Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), 2018 ve 2022 Dünya Kupaları'nın evsahiplerinin belirleneceği toplantının, rüşvet skandalına rağmen önceden açıklanan tarihte yapılacağını bildirdi.

İsviçre'nin Zürih kentinde 2 gün süren FIFA İcra Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen FIFA Başkanı Sepp Blatter, oylamanın önceden belirlendiği gibi 2 Aralıkta yapılacağını söyledi.

Blatter, ertelemenin sorunlara rağmen hiçbir zaman seçenek olmadığını kaydetti.

FIFA Etik Kurulu, 17 Kasımda toplanarak, rüşvet iddialarıyla ilgili kararını verecek. Ev sahiplerinin belirleneceği toplantıda oy kullanacak 2 icra kurulu üyesi rüşvet iddialarının ardından geçici olarak görevden alınmıştı.

2018 Dünya Kupası ev sahibi adayları arasında İngiltere, Rusya, İspanya-Portekiz (ortak) ve Belçika-Hollanda (ortak) yer alıyor. 2022 Dünya Kupası evsahibi adayları arasında ise Katar, ABD, Avustralya, Japonya ve Güney Kore yer alıyor.

-RÜŞVET SKANDALI-

Rüşvet skandalı, The Sunday Times gazetesinin muhabirlerinin, ABD'nin evsahipliği için lobi faaliyetlerini yürüten yetkililer gibi davranarak FIFA Yönetim Kurulu üyeleri Amos Adamu ve Reynald Temarii'ye rüşvet teklif etmeleriyle ortaya çıkmıştı. Gazetenin haberinde teklifin 2 yetkili tarafından kabul edildiği iddia edilmişti.

The Sunday Times muhabirleri, önce Batı Afrika Futbol Birliği Başkanı Adamu ile görüşmüş, Nijeryalı Adamu'nun, ülkesinde 4 suni çim saha yapımı için 800 bin dolar talep ettiği, Tahitili Temarii'nin ise bir spor akademisine finansal destek istediği ileri sürülmüştü. Fotoğraflarla da desteklenen haberde, Adamu'nun, ''2018 için size oy vereceğim. 2022 için ise başka bir ülkeye söz verdim'' ifadeleri de yer almıştı.

FIFA, Amos Adamu ve Reynald Temarii'yi geçici olarak görevden almıştı.

A.A.