Ergenekon ve Balyoz darbe planı nedeniyle gazetecilere çok sayıda dava açan savcı Pircan Barut Emre, görevinden alındı.

Ergenekon ve Balyoz darbe planı iddialarıyla ilgili süren dava ve soruşturmaları takip eden gazetecilere çok sayıda dava açan savcı Pircan Barut Emre, bu görevinden alındı.

Emre"nin yerine yine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde görevli savcı Vahit Kayaduvar atandı. Savcı Emre hakkında Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü ve Teftiş Kurulu"na çok sayıda şikayet dilekçesi ve ihbar maili gönderilmişti. Bakanlık bunun üzerine Emre hakkında soruşturma başlatmıştı.

BİNLERCE SORUŞTURMA VE DAVA

Geçen yıl emekli olan savcı Ali Çakır"ın yerine basın savcısı olarak atanan savcı Pircan Barut Emre, bir yılda gazetecilere binlerce dava açarak yüzlerce hapis cezası istedi. Şimdi noterlik görevinde bulunan eski Basın savcısı Ali Çakır, Ergenekon soruşturması kapsamında gazetecilere 1.566 dava açmıştı. Çakır"ın emekli olmasının ardından bu göreve atanan savcı Emre de gideni aratmadı. Savcı Emre görevde olduğu bir yıl içinde binlerce soruşturmaya imza attı.

Son iki yılda başta Star, Zaman, Taraf, Yenişafak ve Vakit olmak üzere birçok gazeteye açılan bu davalarda bazı rakamlar şöyle: “Star"a 1.600 soruşturma açıldı, 350 tanesi davaya dönüştü. Zaman Gazetesi hakkında bin soruşturma açıldı, 553"ü davaya dönüştü. Yenişafak Gazetesi hakkında bin soruşturma açıldı, 95"i soruşturmaya dönüştü. Vakit Gazetesi hakkında 350 soruşturma açıldı, 200 tanesi davaya dönüştü.”

TARTIŞILAN İDDİANAMELERE İMZA ATTI

Savcı Pircan Barut Emre, HSYK eski üyesi Ali Suat Ertosun"un Vakit Gazetesi Yazarı Yener Dönmez hakkındaki suç duyurusuna açtığı davada Dönmez"i star çalışanı gibi göstermişti. İddianamede, davalara bakan Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından da kabul edilmişti. Yine savcı Emre, Milliyet gazetesinde “Silivri Savaşları” başlığıyla yayınlanan haber için Star"a dava açmıştı. İddianamede Milliyet"in ismi ve haberinin başlığına yer veren Emre, Star muhabiri Bünyamin Demirkan ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü Özkan Demir"in cezalandırılmasını istemişti.

MEDYARADAR