Dört gün önce ansızın ortaya çıkan Vankomisine Dirençli Enterokok (VRE) adlı ölümcül bakteri, hastanenin Onkoloji Kliniği'ndeki sağlıksız koşullar nedeniyle hızla yayıldı ve 2-11 yaş arası 7 çocuğu ölüm tehlikesiyle karşı karşıya getirdi. Bakterinin -küçük çaplı bir karantina olarak nitelendirilen- "sıkı temas izolasyonu" sağlanmadığı için şu ana kadar hastane personeli de dahil 10 kişiye bulaştığı belirtiliyor. Enfeksiyon testi sonucu "pozitif" olan hemşerilere de antibiyotik verilmeye başlandı. Hatta karantina rezaleti yüzünden hasta yakınlarının, doktorların ve hemşirelerin evdeki sağlıklı çocuklarında da VRE enfeksiyonu belirtilerinin görüldüğü öğrenildi. Edinilen bilgilere göre bakterinin bulaştığı hastaların tamamı Lösemili (Kan Kanseri) çocuklar. Olayın, Sağlık Bakanlığı Enfeksiyon Kontrol Komitesi'ne ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'na bildirildiği öğrenildi. Buna rağmen haberimizin hazırlandığı sırada izolasyon önlemi hâlâ alınmamıştı.

ÇALIŞANLARA GÖZDAĞI!

Tanıklar, bağışıklık sistemi zayıflamış olan bütün bebek ve çocukların hayati tehlike altında olduğunu belirtti. Hastane yönetiminin enfeksiyonun yayılmasından sorumlu olduğu için skandalı gizlemeye çalıştığı öğrenildi. Olay üzerine üç saatlik bir toplantı yapan yönetimin, "Bu bilginin buradan çıkmaması lazım. Çıkarsa iyi olmaz" diye gözdağı verdiği belirtildi. Tanıklar, Onkoloji Kliniği'nde 3'ü tek yataklı, 8'i dört yataklı 11 oda bulunduğunu belirtti ve "Hastanenin koşulları elverişsiz olduğu için bakteri hızla yayıldı. Lösemiden ötürü bağışıklık sistemi zaten zayıf olan çocukların, enfeksiyon görülür görülmez tek kişilik odalara alınması gerekirdi. Ama bu yapılmadı. Hastalık bir kişide ortaya çıktı ve bir anda kızlı-erkekli çocuklar arasında yayıldı" dedi. Bazı hasta yakınlarının çocuklarına VRE bakterisi bulaştığından habersiz olduğu belirtiliyor. Çocuğunun hastalandığını haber alır almaz Şişli Etfal Hastanesi'ne koşan anne babaların ise hastane önünde gergin bir bekleyiş içinde olduğu görüldü. E.S. adlı bir kız çocuğunun babası Ramazan S., "Zaten hasta olan kızımı ölüm tehlikesiyle karşı karşıya getirdiler. Bunun hesabını kime soracağız?" diye dert yandı.

TEST SONUÇLARI POZİTİF

Sabah ölümcül bakterinin ortaya çıktığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Kliniği'ndeki lösemili çocukları görüntüledi. Yapılan testlerde Vankomisine Dirençli Enterokok (VRE) bakterisinin çocuklarda "pozitif" çıktığı kaydedildi. Daha önce başka hastanelerde de görülen VRE enfeksiyonu, uzmanların verdiği bilgiye göre bağırsaklarda ortaya çıkan ve ölüm riski yüksek olan ateşli bir hastalığa sebep oluyor. Hastalık, özellikle bünyesi zayıf bebek ve çocuklarda ölümcül sonuçlara yol açıyor. Hastalığın kanlı ishal, karın ağrısı ve yüksek ateş gibi belirtileri var. VRE bakterisi, iki yıl önce Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir bebeğin ölümüne yol açmıştı. Önlem alınmadığı için Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de bebek ve çocuk ölümlerinin meydana gelebileceği belirtiliyor.

Prof. Dr. Semra Çalangu / İç Hastalıkları Uzmanı
'AYRI ODA ŞART'

"Bağışıklık sistemi normal olan kişilerde VRE dediğimiz bu bakterinin hiçbir zararı yok. Buna karşılık Onkoloji Kliniği'nde yatan çocuklar için hayati tehlikeler doğurabilir. Çünkü bu çocuklar lösemi tedavisi görüyor. Bağışıklığı baskılanmış çocuklarda hayati risk vardır. Burada ilk yapılması gereken bakterinin görüldüğü çocukları ayrı odalara almaktır. Bu çocukların refakatçileri ile hemşire ve doktorlarda da VRE bakterisi olup olmadığı tespit edilmeli ve izolasyon kesinlikle sağlanmalıdır."

Doç. Dr. Gökhan Aygün / Mikrobiyoloji ve Enfek. Hast. Uzm.
'ÖLÜM RİSKİ VAR'

"VRE bakterisi, sağlıklı kişilerde risk yaratmayan bir bakteridir, ama bağışıklık sistemi baskılanmış ağır hastalarda ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu bakterinin ortaya çıktığı hastanelerde hasta kabulü konusunda duruma göre karar verilmelidir. Eğer risk yüksekse bölümü kapatma seçeneği bile gündeme gelebilir. VRE bakterisinin görüldüğü yerlerde bu tür önlemlere başvuruluyor. Erişkin kişilere ve hemşirelere bulaşması da hastalığın yayılma riskini artırdığı için tehlikeli."/sabah