FIFA'nın gönderdiği 15 soruyu yurtdışı bağlantılı bir kişi çaldı, Türkiye'de 15 bin euroya çözdürdü. Yanıtları alan 7 menajer adayı 'kopya' hatalar yapınca yakayı ele verdi.

Türkiye'deki alışıldık sınav skandalı futbola da sıçradı. Futbol Federasyonu soruların ele geçirildiğinin ortaya çıkması üzerine menajerlik sınavını iptal etti. 86 kişinin katıldığı sınavın perde arkasındaki olaylar ise adeta film gibi.. İşte skandalın hikayesi:

TFF geçtiğimiz ay FIFA kuralları gereğince menajer olmak isteyenler için bir sınav açtı. Her futbolcu transferinden %10 komisyon kazanmak isteyen 86 kişi sınava başvurdu. Sınavda FIFA'nın 202 ülkeye aynı anda gönderdiği 15 soru ve TFF'nin hazırladığı 5 soru soruldu. Ardından değerlendirmelere geçildi. 38 kişi başarılı olmuştu. Bir önceki sınavda 100 kişiden 5 kişinin kazandığı sınavdaki başarı oranı %5'ten %33'e çıkmıştı.
TABLODAN bir gariplik hisseden TFF Hukuk Kurulu üyesi Yunus Egemenoğlu, olayı incelemeye aldı. 10 günlük inceleme sonrası 7 şüpheli ortaya çıktı. İlginçtir 7 kişi FIFA'nın gönderdiği 15 sorunun 12'sini doğru yanıtlamıştı. Doğru yanıtlar aynıydı. Yine 7 kişinin 3 yanlışı da tıpatıp aynı soruydu. Daha ilginci yanlış şıklar da kopyaydı. Ve hesap gerektiren sorular olmasına rağmen bu 7 kişinin soru kitapçıklarında bir çizik-karalama bile yoktu.

7 DEĞİL 20 DE OLABİLİRDİ

ARDINDAN bu 7 kişiden sınavı kazanamayan 3'ü yüzsüzce itiraz etmişti. Bu da TFF'nin araştırmasına katkı sağladı, olay netti: 15 soru çalınmıştı. Ama TFF'nin 5 sorusuna bu kişiler hiç dokunmamıştı. Bir başka olay ise 7 şüpheli menajerin soruları çözdürdükleri kişinin 15 sorudan 3'ünü yanlış yanıtlamasıydı. Böylece herkes aynı yanlışı yapmıştı.

İDDİALARA göre ise olay yurt dışı bağlantılı. FIFA'nın 15 sorusu Bulgaristan vb. mafyanın işinin kolay olduğu bir ülkeden sorular çalındı, bir kişi bunu Türkiye'ye sızdırdı... 15 soruyu da 15 bin euroya sattı. Alan 7 menajer de 15 bin euro vermesine rağmen sınavın iptali ile parayı çöpe attı. Ancak TFF'nin sorularını doğru çözüp 14 doğrunun üzerine çıkarak sınavı kazanan ama şüpheli gözükmeyen menajer sayısının 20'den fazla olabileceği de belirtiliyor.

Hapis cezası yok!

PEKİ şimdi ne olacak? TFF, soruları çaldığı belirlenen kişi sayısının 7'den fazla olması olasılığı nedeniyle sınavı iptal etti. 86 kişinin 500 TL'lik başvuru ücretleri iade edilecek. 4 ay sonra yeni sınava herkes girebilecek. Konu FIFA'ya bildirildi. Yeni sistemde her ülkeye ayrı soru sorulması istenecek. Olaylara karışanların ifadeleri alınacak. Olayın adli yönü ise tamamen Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı'nda. Savcılık, 7 şüpheliyi sorgulayacak. TCK hükümlerine göre ise bu kişilere hapis cezası yok.

1 milyon euro alan bile var...

MENAJERLİK işi ne kadar para kazandırıyor? Bu soru aslında bu işin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Komisyon olarak menajerler % 10 alıyor.

Bu paranın %5'i futbolcu, %5'i de kulüpten alınıyor. Örneğin 1 milyon euroluk iş yapan bir menajer 100 bin euro alıyor, Arda Turan'ın 15 milyon euroluk transferinde menajer komisyonu minimum 1 milyon euro olacak.

Akşam