Ergenekon savcılarının davadan alınmasını isteyen Ertosun'un, kararname taslağının hazırlanmasının ardından Kent Otel'de Ergenekon davası sanıklarından Engin Aydın ile buluştuğu anlaşıldı.

Ergenekon Savcılarının görevden alınması için 1400 hakim ve savcının merakla beklediği kararnameyi kilitleyen HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un Ergenekon ısrarının sırrı çözüldü. Ertosun'un, kararname hazırlıklarının yapıldığı bir sırada Ergenekon sanıklarından Engin Aydın'la buluştuğu tespit edildi. Ergenekon sanığı İlhan Selçuk'un başkanlık ettiği Kent Otel'deki toplantıların Genel Sekreterliğini yapan ve kendisi de aynı davanın sanıklarından olan Engin Aydın'la yemekte buluşan Ali Suat Ertosun'un aynı zamanda Kent Otel toplantılarının da müdavimi olduğu öğrenildi.

KARARNAMEYİ Mİ TARTIŞTILAR?

Ertosun'un Ergenekon sanığı Engin Aydın ve CHP'nin avukatı Tezcan Çakır'la yaptığı yemekli toplantılarda biraraya geldiği ortaya çıktı. Engin Aydın'ın da bulunduğu fotoğraf karesinde Ertosun'un elini cebine sokmuş, samimi görüntüsü dikkat çekti. Bu fotoğrafın Adalet Bakanlığı'nın yaz kararnamesi taslağını hazırlayıp teslim ettiği 15 Haziran'dan sonra çekildiği öğrenildi.

AYNI KAREDE BİR BAŞSAVCI

HSYK üyesi Ertosun ile Engin Aydın buluşmasında Tansel Çölaşan'ın emekliye ayrılmasının ardından Danıştay Başsavcılığı'na vekalet eden Sinan Yörükoğlu da yer aldı. Sözkonusu fotoğraf karesinde CHP'nin çeşitli davalarında avukatlık yapan Tezcan Çakır da bulunuyor. Tezcan Çakır, son olarak RTÜK Başkanı Zahit Akman'a dava açan CHP'li 3 RTÜK üyesinin avukatlığını üstlenmişti.

ATAMALAR YAPILAMADI

Ergenekon Savcıları ile Güneydoğu'daki faili meçhul cinayetler ile PKK'nın şehir yapılanması olan KCK'ya yönelik soruşturmayı yürüten savcıların görevden alınması teklifini vererek son anda Hakim ve Savcılar kararnamesinin çıkmasını engelleyen Ali Suat Ertosun'un ısrarı nedeniyle 1400 hakim ve savcının görev yerlerini değiştiren kararname bir türlü yayınlanamıyor.

KİLİT DAVALAR ETKİLENECEK

Ertosun, toplumda huzursuzluğa neden olduklarını iddia ederek İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ile Ergenekon savcıları Zekeriya Öz, Fikret Seçen, M.Ali Pekgüzel'in görevden alınmasını önermişti. Ertosun, Güneydoğu'daki faili meçhul cinayetler ile KCK soruşturmasını da yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Ergün Tokgöz ile İzmir'de çetelerle yaptığı mücadele ile gündeme gelen Savcı Murat Gök'ün de görevden alınmasında da ısrar ediyor.

HSYK'da kelle istiyorlar

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) Ali Suat Ertosun başta olmak üzere bazı üyelerin Ergenekon savcılarının görevden alınması konusundaki ısrarı nedeniyle patlak veren kriz büyüyor. Sözkonusu üyelerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin başta olmak üzere 7 savcının yerinin değişmesi konusunda ısrarlı oldukları öğrenildi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Bakanlık Müsteşarı Ahmet Kahraman ise talebin Anayasa'nın 138 ve 139. maddesi ile Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nun 19. maddesine aykırı olduğunu belirterek, talebi geri çeviriyor. Ayrıca Ergenekon savcıları ile Güneydoğu'daki faili meçhul cinayetler ile PKK'nın şehir örgütlenmesi olan KCK operasyonunu yürüten savcıların değiştirilmesi talebi geri çekilmediği taktirde kararnamenin yayınlanmasının tehlikeye gireceği belirtiliyor.

İŞTE HEDEFTEKİ İSİMLER

HSYK'da Ergenekon savcılarının görevden alınmasını talep eden üyelerin teklif ettiği isimler ise şunlar:

Aykut Cengiz Engin - İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı. Turan Çolakkadı - İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili. Zekeriya Öz-İstanbul Cumhuriyet Savcısı. Fikret Seçen - İstanbul Cumhuriyet Savcısı. M.Ali Pekgüzel - İstanbul Cumhuriyet Savcısı. Murat Gök - İzmir Cumhuriyet Savcısı. Ergün Tokgöz - Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı

Kararname hafta başına kaldı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, yaz kararnamesi üzerindeki çalışmaların devam ettiğini, son şeklinin hafta başında verilebileceğini söyledi. Özbek, HSYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Kurulun yaz kararnamesiyle ilgili çalışmalarına kurul üyesi Bakanlık Müsteşarı Ahmet Kahraman'ın da katılımıyla dün de devam etti. Kararname üzerindeki çalışmalar hafta sonu da devam edecek. Kararnameye son şeklini hafta başında verebiliriz" dedi.

Bu arada Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararnamesiyle ilgili düzenleme 2461 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nun 19. maddesinde düzenleniyor. Buna göre üye tam sayısı olan 7 kişi ile toplanan kurul, salt çoğunluk olan 4 kişinin oyuyla karar alabiliyor. Kurulun Başkanı olan Adalet Bakanı katılamadığı durumlarda toplantıya yedek üye katılabiliyor, ancak yedek üye tarafından temsil edilmeyen Bakanlık Müsteşarı'nın imzalaması olmadan kararname yürürlüğe giremiyor. - yenişafak