İnsanları, kalp hastalığına yakalanma riskine karşı bilinçlendirmek ve kişisel motivasyonu artırmak amacıyla yürütülen kampanya kapsamında 'kalbi 3 yaş gençleştirmek' hedefleniyor.

Dünya Kalp Federasyonu Başkanı Prof. Pekka Puska'nın başkanlığında dünyanın en önde gelen kalp ve damar hastalıkları uzmanları, erken ölüme sebep olan kalp damar hastalıklarının azaltılması için bir çalışma başlattı. İşte bu kampanyanın ayrıntıları...

Kalbiniz sizden üç yaş daha genç olabilir mi? "Kalp Yaşı" (Heart Age) adıyla yeni başlatılan bir kampanya, bunun mümkün olduğunu anlatmak; insanları, kalp hastalığına yakalanma riskine karşı bilinçlendirmek ve kişisel motivasyonu artırmak amacını güdüyor. Bu kampanya ile 'hastalık riskleriyle mücadele etmek ve kalbi 3 yaş gençleştirmek' hedefleniyor.

Projeyi geliştiren ekipte, Dünya Kalp Federasyonu Başkanı Prof. Pekka Puska ve Auckland Üniversitesi, Epidemiyoloji (Salgın Hastalıklar) ve Biyo-istatistik bölümü başkanı Prof. Rod Jackson bulunuyor. Kampanyanın finansmanını ise Unilever sağlıyor. Dünyanın en önde gelen kalp ve damar hastalıkları uzmanları, erken ölüme sebep olan kalp damar hastalıklarının azaltılmasına yönelik küresel çabaya destek olacaklarını, düzenlenen küresel medya toplantısıyla duyurdular.

"Kalp Yaşı" kavramı, ünlü Framingham çalışmasının verileri kullanılarak oluşturulan "Framingham Risk Puanı" modelleme çalışmasının önemli bir çıktısı. "Kalp Yaşı Yöntemi" ise sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleriyle bireyleri kardiyovasküler risk faktörlerini azaltma yönünde motive etmek üzere Unilever Araştırma-Geliştirme Departmanı'nda Dr. Mark Cobain'in öncülüğünde geliştirilmiş interaktif bir yöntem.

Dünya Kalp Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Pekka Puska, "Kalp Yaşı kampanyası, insanların dikkatini çekerek, beslenme ve yaşam tarzlarını iyi yönde değiştirmeleri için, onları motive ettiği takdirde, kalp-damar hastalıklarının önlenmesine yönelik küresel çabalar için bir dönüm noktası olabilir. Bu sayede, kalp yaşı yöntemini uygulayan kişilerin risk seviyeleri ne olursa olsun, yüz binlerce yaşamı kurtarabilir ve çok daha fazla sayıda insanı ise kalp hastalığının ve inmenin neden olduğu büyük sıkıntılardan koruyabiliriz." diyor.

'İnsanların Kalbi Genç Kalsaydı' raporu

Küresel medya toplantısında, 'İnsanların Kalbi Genç Kalsaydı' başlıklı yeni bir raporu ilk kez açıklandı. Raporda, insanların kalp yaşlarını 'üç yaş' düşürebilmelerinin, önümüzdeki on yıl süresince kalp krizleri ve inmelerin (KDH vakaları) sayısı üzerindeki teorik etkisi ilk kez yayınlanıyor. Modellemede örnek olarak İngiltere ve ABD'deki veriler kullanılıyor. Sonuçlar ise şaşırtıcı. Kalp yaşı yüksek olduğu düşünülen insanların bunu üç yıl düşürmeleri durumunda, öngörülen KDH vakaları on yıl içerisinde İngiltere'de 216.000 kadar, ABD'de ise 1.000.000 kadar azaltılabiliyor. Yalnızca kalp yaşı yüksek olanların değil, herkesin kalp yaşlarını kronolojik yaşlarıyla aynı şekilde koruyabilmesi halinde, on yıl içerisinde öngörülen KDH vakalarının sayısının İngiltere'de 986.000 kadar, ABD'de ise 5 milyon kadar azaltılabileceği hesaplanıyor.

Kalp Yaşı kavramını daha da geliştiren Unilever, yeni yöntemle, insanın kendi kalp yaşını bulmasına, sağlık çalışanlarının ise hastasını kendi kalp sağlığını düşünmeye sevk etmesine imkan tanıyan, doğru ve basit bir araç geliştirdi. Bu yöntemin 18 ayrı ülkede tamamlanarak geliştirildiği açıklandı. Bu yöntem; insanların kalp ve damar hastalığı risk faktörlerini azaltması için beslenme ve yaşam tarzlarında yapması gereken ve ömür boyu sürecek değişiklikleri içeriyor.

Unilever CEO'su Paul Polman, kalp yaşıyla ilgili gelişmeleri takip ettiklerini, kalp sağlığı üzerinde çalışanların faydalanması için çalışmalar yapacaklarını ve Kalp Yaşı Aracı'nın doktorlar tarafından da kullanılabilir olmasını hedeflediklerini belirtiyor. Polman, bu konuya da şöyle bir yorum getiriyor: "Kalp Yaşının, tüketici dostu kalp yaşı uygulamamızla birlikte, insanları kalplerini sevmeye teşvik etmesi bize heyecan veriyor. Kalp Yaşı girişimine yönelik güçlü desteği için Dünya Kalp Federasyonu'na ve uzman işbirlikleri vasıtasıyla bunun gerçekleşmesini sağlayan şahıs ve örgütlere minnettarız."

Bugüne dek iki milyonun üzerinde insan Kalp Yaşı testini uygulamış. Bu yöntemle hedeflenen ise dünyanın dört bir köşesindeki 100 milyon insanı Kalp Yaşı testini yapması için teşvik etmek ve 2020 yılına kadar bu testi uygulayan kişilerin kalp yaşlarını ortalama üç yaş düşürmek.

Zaman