Kalp krizi geçiriyorum düşüncesi, nefes alamama, boğulma hissi, uyuşukluk, çarpıntı, denge kaybı, ölüm korkusu...

Günümüz insanının önemli sağlık sorunlarından olan panik atak, bu belirtilerle kendini gösteriyor.

Bu hastalığın atakları uyku esnasında da ortaya çıkabiliyor.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde yapılan araştırmaya göre, panik atak hastalarının yüzde 48'i uykuda panik atak yaşıyor.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Çetinkaya panik atak hastalarının hastalıklarını anlamlandıramadıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Panik atakları, hastalar bir şekilde biliyorlar ve ben panik atak geçiriyorum diye geliyorlar ama uykuda geçirilen panik atakların ne olduğunu anlamlandıramıyorlar. Genellikle uyku bozukluğu uykudan ani kalkma ya da sabahları yorgun kalkma şeklindeki şikayetlerle geliyorlar."

 

Panik Atak Belirtileri:

* KALP KRİZİ GEÇİRİYORUM DUYGUSUYLA ANİDEN UYANMA
* NEFES ALAMAMA
* YALNIZ UYUYAMAMA
* ODANIN KAPISINI KAPATAMAMA

 

Uykuda panik atakta, hastanın kontrolünü kaybetme duygusu daha yoğun...

Panik atak hastaları, genellikle yalnız uyuyamıyor, yatak odalarının kapısını kapatmak istemiyor.

 

Dr. Çetinkaya hastalara şu tavsiyelerde bulundu:

"Gece eğer yalnız yatamıyorsanız mutlaka birinin olmasını istiyorsanız ya da kapınızı kapatamıyorsanız. O zaman kapalı alan korkusu oluşuyor ki o zaman yalnız başlarına uyuyamıyorlar. Bunlar gece gelen panik atakların tanısında önemli."

Hastaların çoğunun uykuda panik atak geçirdiğinin farkında olmaması da bir başka tehlike. Ancak uygun tedavi ile hastaların yaklaşık yüzde 40'ı bir daha panik atak yaşamadan hayatını sürdürebiliyor.

"Gündüz panik atak hastalarına göre biraz daha şiddetli bir grup. O yüzden ilaç tedavisinin uzun süre devam ettirilmesi belki dozlarının ona göre ayarlanması ve bilişsel davranış terapilerinin ona göre adapte edilmesi gerekiyor.