İHLAS SON DAKİKA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, “Şu anda Türk askeri gemileri şüphesiz ki, birinci derecede kendi gemilerini korumakla mükelleftir. Birinci derecede adım bu. Bizim oraya yapacağımız insani yardımlar vardır ve bu insani yardımlarımız Mavi Marmara’da olduğu gibi artık herhangi bir saldırıya uğramayacaktır” şeklindeki sözleri İsrail’e bomba gibi düştü.
 
Başbakan’ın bu sözleri İsrail basınında, “İşte Türkiye’nin C Planı” şeklinde verilirken, “önümüzdeki haftalarda yeni bir Gazze yardım filosunun oluşturulacağı ve bu filonun Türk savaş gemileriyle korunacağı” bilgisine yer verildi.
 
BM raporu öncesinde ikinci seferine çıkması çeşitli sebeplerle ertelenen Mavi Marmara gemisinin yeni bir sefer için hazırlanacağı da İsrail basınında yer aldı. C planının içeriğinin yardım gemilerine askeri koruma sağlamak olduğunu, geçtiğimiz Çarşamba günkü manşetinde ilk Akit duyurmuştu.
C PLANI’NIN AYRINTISINI İLK AKİT VERDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Salı günü yaptığı “Sırada C planımız var” açıklaması üzerine Akit, 7 Eylül’deki manşet haberinde, C planıyla ilgili şu özel bilgileri vermişti: “Yakın zamanda Gazze ablukasını delmek amacıyla yeni yardım filoları oluşturulacak, bu filolara Türk savaş gemileriyle koruma sağlanacak. Yardım gemilerine yapılacak her türlü müdahaleye anında karşılık verilecek” Akit’in başka yayın organlarında yer almayan kulis bilgisi şöyleydi: “Türkiye’nin uygulayacağı ve Başbakan Erdoğan’ın ‘C Planı’ olarak nitelendirdiği yeni yaptırımların ‘Avrupa ve Türkiye’den yola çıkacak Gazze yardım gemilerine Türkiye’nin savaş gemileriyle refakat edebileceği’ şeklinde değerlendirildi. Türkiye’nin bu gemilerin seyrü sefer serbestisini sağlayacağını bütün dünyaya duyuracağı ve yola çıkacak yardım gemilerinin Türk fırkateynleri tarafından korunacağı bildirildi. İsrail, Mavi Marmara’dan sonra başka ülke bandıralı bütün yardım gemilerine müdahalede bulunmuş, havadan indirme yapmış ve birçok yardım görevlisini gözaltına almıştı. Türkiye’nin bundan sonra bu gemilerin seyrü sefer serbestisini üzerine alacak olması, Akdeniz’de İsrail ile sıcak temas ihtimalini de gündeme getiriyor.”
 
LİEBERMAN’DAN TÜRKİYE’YE PKK TEHDİDİ
 
Öte yandan; İsrail’in aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Türkiye’nin İsrail’e karşı aldığı kararlara cevaben bazı “cezalandırıcı” adımlar atacaklarını açıkladı. Bu adımlardan birinin ABD’de Ermeni lobisiyle işbirliği içine girmek, diğerinin ise PKK’ya askeri yardım sağlamak olduğu kaydedildi. Yedioth Ahronoth Gazetesi’nde yer alan habere göre İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, Türkiye’ye karşı bir dizi sert tedbirler almaya karar verdi.
 
BUGÜN İSRAİL’DEN TÜRKİYE’YE
VERİLECEK CEVAPLAR AÇIKLANACAK
 
Bakanlığın üst düzey isimlerinin, konuyla ilgili bugün Lieberman’la yapacakları toplantıya hazırlık için önceki gün bir araya geldikleri belirtildi. Bugünkü toplantıda İsrail’in, Türkiye’ye vereceği cevap konuşulacak.
 
 Bu ay içerisinde ABD’ye gidecek olan Lieberman’ın, Ermeni lobisi temsilcileriyle bir araya gelmesi ve Kongre’de Türkiye karşıtı işbirliği yapma teklifinde bulunması bekleniyor.
Gazetenin haberinde ayrıca Lieberman’ın planları arasında, “işbirliği yapmak ve mümkün olan her alanda destek vermek için” PKK’nın Avrupa’daki elebaşları ile görüşmek de sayıldı. Bu toplantılarda PKK’nın İsrail’den, eğitim ve silah desteği olmak üzere askeri yardım isteyebileceği kaydediliyor.
 
MERİDOR: ÇOK SERT VE CİDDİ
 
Öte yandan, İsrail’in İstihbarat İşlerinden Sorumlu Bakanı Dan Meridor, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “bundan sonra Gazze yardım gemilerine savaş gemilerinin eşlik edeceği” yolundaki sözlerini “çok sert ve ciddi” olarak değerlendirdi, ancak buna cevap vermek yerine sessizce beklemeyi tercih edeceklerini belirtti.
 
Yeni Akit