Aydın Barosu, 3 Aralık 2019 günü bir basın açıklaması yaptı.

Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. İsmail Türkbay yaptığı açıklamada, “Yaşama hakkı ile sağlıklı bir çevrede yaşamak en tabi insan haklarındandır. Bunun bilincinde olan baromuz çevre kirliliğine neden olduğu ve ruhsatsız çalıştığı kamuoyunun gündemine gelen JES’lere karşı çalışma başlatmıştır. Kamuoyunun gündemindeki konu üzerinde yapılan çalışma sonunda Aydın genelinde şimdilik, 23 JES'in Gayrisıhhi işletme ruhsatının olmadığı, 15'inin yapı kullanma izni bulunmadığı tespit edilmiştir. JES'lerin kurulması için öncelikle bir bina ve müştemilat gerekir. Bunlar için plan ve proje yapmaları inşaat izni almaları yapı kullanma izni (iskân ruhsatı) almaları zorunludur. Almazlarsa İmar yasasının 32. maddesine göre inşaat yerel belediye tarafından mühürlenir” dedi.

JES'ler Yapı kullanım izni ve 2. Sınıf Gayrisıhhi müessese işletme ruhsatı almak zorunda olduğunu ifade eden Av. İsmail Türkbay açıklamasının devamında, “Almamışlarsa; tesislerin kesin kabulünü yaparak işletmenin faaliyete geçmesine izin veren, ruhsat almayan, denetlemeyen, yasaları uygulamayan kurum ve kuruluşlar ile o kuruluşun ilgili biriminde görev yapan kişiler sorumludur. Baromuz, yasanın verdiği görevleri yerine getirmeyerek halkın sağlığını tehlikeye atan, yerel Belediyelerin ruhsat vermeye yetkili görevlileri ile Merkezi idarenin JES'lere ruhsat vermeye ve denetlemeye yetkili sorumlularının tespit edilerek hakkında kamu davası açılması için suç duyurusunda bulunmuştur” ifadelerine verdi.

Baro Başkanı Avukat Gökhan Bozkurt “Bizim için öncelikli olan insan canıdır, Aydın’da yaşıyoruz, hemşerilerimizin hayatıdır temiz bir çevrede yaşama haklarıdır. Bunun için Belediyelerin ve diğer Kamu Kurumlarının üzerlerini yapmalarını denetimsiz bir yer bırakmamalarını ifade ettik” dedi.

Aydın Barosu, kanunlardan kaynaklanan görev ve sorumluluklarını sonuna kadar, hakkıyla yerine getiriyor. Jeotermal elektrik santralleriyle ilgili herkesin üç maymunu oynadığı Aydın’da, Aydın Barosu ruhsatsız santrallerin çalışmasına bu zamana kadar izin veren bütün kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum.

Aydın Barosu kimler hakkında suç duyurusunda bulundu?

Aydın ilinde, Efeler, Germencik, Köşk ve Kuyucak ilçelerinde “Yapı Kullanma İzin Belgesi” ve “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” olmayan 23 jeotermal elektrik santralinin kuruluşundan bu yana faaliyetlerine izin veren ve haklarında yasal işlem yapmayan;

1-Aydın Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri.

2-Belediye Başkanları ve ilgili bürokratlar.

Hangi ilçelerdi bunlar?

Efeler, Germencik, Köşk ve Kuyucak.

Bu santrallerin ortalama olarak 2010 yılından sonra faaliyete geçtiği düşünüldüğünde, günümüze kadar kimlerin sorumlu olabileceğini bir düşünün.

Aydın’da yaşanan çevre kirliliğinin birinci ve esas sorumlusu AKP iktidarı ve çevre politikalarıdır.

İkinci sorumlusu ise kanunlardan kaynaklanan görevlerini yerine getirmeyen Aydın Büyükşehir Belediyesi ve ruhsatsız santrallerin çalışmasına izin veren, bunlar hakkında mühürleme ve kapatma işlemi yapmayan ilçe Belediyeleridir.

AKP milletvekillerine sorduğunuzda her şey güllük gülistanlık. JES’in Aydın’ın çevresine ve ekolojik dengesine hiçbir zararı yok.

“Duymadım, görmedim, bilmiyorum”

Belediye Başkanlarına sorduğunuzda hepsi JES’e karşı. Konuştukları zaman mangalda kül bırakmıyorlar. Fakat görev alanları içindeki ruhsatsız santralleri neden kapatmıyorsunuz diye sorduğumuzda üç maymun devreye giriyor.

“Duymadım, görmedim, bilmiyorum.”

Bu konuda ilgili Belediyelerden “tık” yok.

Siyasette amaç sadece algı yaratmak : “Hiçbir şey yapmayacaksın ama çok şey yapıyor gibi göstereceksin.”

Konuşurken, işine geldiği yerde mangalda kül bırakmayacaksın, işine geldiği yerde üç maymunu oynayacaksın.

Yani sonuç olarak “üç maymun” her zamanki gibi sahnede.