Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ekonomik ve Mali İlişkiler Genel Direktörlüğü, Türk ekonomisinin 2002-2006 dönemindeki üstün büyüme performansından sonra, 2007'den itibaren hız kesmeye başladığını belirterek, “Artan siyasi belirsizlik, 2006 ortasındaki para birimi krizini izleyen dönemde sıkı para politikası ve reformlardaki yavaşlama gibi iç faktörler büyüme dinamikleri üzerinde büyük zarara neden olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

DÜŞÜŞ 2007'DE BAŞLADI

AB Komisyonu Sonbahar dönemi “Avrupa Ekonomik Tahmin” raporunda 2002-2006 yılları arasında 'göz alıcı büyüme performansı' gösteren Türk ekonomisinin siyasi belirsizliklerle frene bastığını ifade edildi. 2008 krizinin Türkiye'yi temelde ticaret ve finans kanalları üzerinden vurduğu belirtilen raporda, küresel talepteki gerilemenin Türkiye'de öncelikle Avrupa piyasası için önem taşıyan otomotiv ve beyaz eşya sektöründe daralmaya yolaçtığı kaydedildi. Raporda bankacılık sektörünün sağlamlığı ve hükümetin ekonomik tedbirlerinin düşüşlerin hafifletilmesinde yardımcı oldu“ denildi.

İŞSİZLİK YAVAŞ AZALACAK

İş gücüne yıllık katılımın yüzde 2 olduğu hatırlatılan raporda, 2010-2011 döneminde tahmin edilen görece yavaş toparlanmanın, işsizlik rakamlarını hızlı birşekilde düşürmesi olasılığı bulunmamaktadır. Orta Vadeli Ekonomik Program, birkaç ay gecikse bile izlenecek mali yolla ilgili kimi belirsizlikleri gidermiştir. Mali hedeflerin başarılmasına yönelik program önlemlerinin daha fazla olgunlaşmasını beklerken bütçe açığının programda öngörülenden daha yavaş düşmesi ve 2010'da GSYİH'nın yüzde 6,7'si, 2011'de ise yüzde 5,7'si düzeyine ulaşması tahmin ediliyor.

Kapatma davası ekonomiyi kilitlemişti

Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın 2008 yılı Mart ayında AK Parti'ye yönelik açtığı kapatma davası sonrasında, para piyasalarında sert düşüşler yaşanmış, yatırımlar ve ekonomi kilitlenme noktasına gelmişti.

Avrupa'nın en hızlı büyüyeni Türkiye

Avrupa Birliği Komisyonu, güz ekonomik tahminler raporunda Türkiye'nin gelecek yıl yüzde 2,8 ile Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke olacağı öngörüsünde bulundu. AB Komisyonu'nun 6 ay önceki raporunda Türkiye'nin 2010 yılı büyüme tahmini yüzde 2,2 düzeyindeydi. Türk ekonomisinin bu yıl, ilk çeyrekte hayal kırıklığı yaratan yüzde 14,3'lük küçülme nedeniyle, yüzde 5,8 daralmasını bekleyen AB Komisyonu, önümüzdeki yıl yüzde 3'e yaklaşacak büyümenin 2011'de yüzde 3,6'ya ulaşacağını bildirdi. AB Komisyonu'na göre Türkiye'de enflasyon bu yıl yüzde 5,6 ile Merkez Bankası hedefinin oldukça altında gerçekleşecek. AB, geçen yıl gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 5,7'sine ulaşan cari açığın bu yıl yüzde 2,1 olmasını bekliyor./yeni şafak