Toplumun önemli bir kesimi artık siyasetçilere güvenmiyor.

Bu güvensizliğin nedeninin araştırılması ciddi ciddi bir bilimsel inceleme konusu. Gerçekten halk neden siyasetçilere güvenmiyor?

Güvensizlik aslında toplumsal bir sorun. Güvensizlik sorununun altında aldatılmışlıklar ve yalanlar yatıyor.

Seçim aşamasında verilen sözler, yapılan vaadler, seçim bittikten sonra yerine getirilmeyince halktaki güven duygusu zedeleniyor. İşin daha da kötüsü bu insanların kapısını bir dahaki seçim zamanına kadar çalmıyorlar.

Son Başbakan Bianali Yıldırım, 29.05.2018 günü yaptığı konuşmada, "Seçim kampanyalarında söylenenle, sorumluluk omuzlarınıza yüklenince, söylemleriniz hiçbir zaman aynı olmaz. Hiçbir ülkede de aynı olmaz. Bu siyasetin gereğidir, siyasetle hakikat, her zaman birbiriyle örtüşmez. Bu Türkiye için değil, dünya için böyledir. Şimdi siz, zannediyor musunuz ki, Avrupa’daki söylemlerin, bunu söyleyenlerin gerçek fikridir, elbette değildir" ifadelerini kullanmıştı. Sayın Binali Yıldırım sözleri, siyasetçilere güvensizliğin nedenini açıklıyor.

Siyasetçilere güvensizliğin altında yatan diğer bir etkende “kimlik sorunu”  !

“Kimlik sorunu” demekle ne demek istiyorum; Artık kimin hangi düşünceye sahip olduğundan emin değiliz. Eskinin marksistleri, bugün artık sağ partilerden aday olmaya çalışırken, eski muhafazakâr, mütedeyyin diye tanımlanan bazı insanlar sol partilerde görev alabiliyor. Veya hayatı boyunca sol bir partinin önünden geçmeyen bir kişi, sol bir partiden aday olabiliyor. Yıllarca medyanın önünde karşıdaki siyasi anlayışa en ağır sözleri söyleyenleri, bir müddet sonra o siyasi partinin üyesi olarak görebiliyoruz.

Rahmetli Demirel’in dediği gibi “Dün dündür, bugün bugündür” mü diyeceğiz.

Siyasetçilere güvensizliğin bir başka nedeni de “doğrunun değişmesi”.

“Doğrunun değişmesi”, geçmişte savunulan düşüncelerin, zamanla, toplumsal süreçteki değişimlerin getirdiği menfaat dengesindeki değişimler nedeniyle tam tersinin savunulmasıdır.  Bakıyorsunuz X siyasetçisi, geçmişte bağıra çağıra savunduğu bir görüşü, daha sonra vazgeçtiğini, tam tersini savunduğunu görebiliyoruz. Artık kimin neye inandığını, neye inanmadığını anlamak çok zor.

Siyasetçilere güvensizliği nedenlerinde biri de “yapıyormuş gibi görünmek”tir.

Birçok siyasetçi aslında hiçbirşey üretmediği, taş taş üstüne koymadığı halde çok önemli şeyler yapmış gibi davranır. Mesela herhangi bir siyasetçiye, görevi ile ilgili yaptıklarını sorsanız anlata alta bitiremez. Somuta indirip sorunlarla ilgili soru sorduğunuzda neler yapıp neler yapamadığını anlayabilirsiniz. Eğer o sorunun uzmanıysanız, zaten onun süreçte neler yapmadığını herkesten iyi görürsünüz? Artık öyle bir noktaya gelindi ki,  halkımız “yapıyormuş gibi görünenleri” o sorunun uzmanı olmasa bile anlıyor.

Jeotermal elektrik santrallerinin Aydına zarar verdiğini bile bile hiçbir şey yapmayan, “yapıyormuş gibi görünen” siyasetçiler de işte böyle!

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA