Özhisar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi CEO'su Adnan Aktaş, Korupark Alışveriş Merkezi bünyesinde hizmete giren Dolphinpark Yunus Eğlence Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, YUNFO Ltd Şti'nin iş birliğiyle Türkiye'de tek örnek olarak gösterebilecek yunus terapisi çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Yunus terapisinin zihinsel, bedensel ve ruhsal rahatsızlıkları bulunan hastaların sağlıklarına tekrar kavuşabilmeleri veya rehabilite olabilmeleri için yeni kapılar açtığını belirten Aktaş, yunus terapisi yönteminin otizm, down sendromu, cerebral paralizi (beyin felci), beyin travması, nevrotik bozukluklar, gecikmiş konuşma bozuklukları, ekolojik adaptasyon bozuklukları, depresyon, koma sonrası durum, şiddetli psikolojik ve kompleks durumlar, kronik yorgunluk gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiğinin görüldüğünü kaydetti.

Aktaş, yunuslarla terapide ''güçlü ve kocaman varlıkla yüzebiliyorsam kim bilir daha neler yapabilirim'' duygusunun çocuğu yeni beceriler geliştirmeye, yeni şeyler öğrenmeye teşvik ettiğini belirterek, şunları söyledi:
''Yunustan çocuğa akan bioenerjinin (yaşam enerjisi), çocuğun dikkatini, farkındalığını, şefkat duygusunu, dış dünyaya ilgisini artırdığı ve öğrenme süreçlerini 2 ile 10 kat hızlandırdığı görülmüştür. Bu dönemde çocuklar aldıkları özel eğitim ve diğer terapilerden çok daha fazla şey öğrenebilmektedir.

Yunuslarla terapide çocukla yunus arasında takdir ve hayranlık duygularının yoğun yaşandığı, tüm yargılardan arınmış bir ilişki oluşur. Bu ilişki çocuğa huzur ve mutluluk verir. Kontrollü çalışmalar, yunuslarla yüzmenin depresyon giderici bir etki gösterdiğini de kanıtlamıştır. Davranışçı psikoterapi ekolleri, yunusla yüzmenin çocuk için büyük bir ödül olduğunu, çocuğa öğretilen bazı becerilerin pekişmesi için yunusla yüzmenin kullanılabileceğini vurgulamaktadır.''

Araştırmalarda, yunusların beyinlerindeki boş bir odacıkta yüksek titreşimli sesleri (ultrasonik) üretmelerinin ve bu seslerin insanlar tarafından duyulmasa da insan vücudundan geçerken omurga ve beynin rezonans titreşimine girdiğinin, bunun da sinir ve bağışıklık sistemlerinin daha iyi çalışmasını sağladığının anlaşıldığını belirten Aktaş, şöyle konuştu:
''Konusunda deneyimli ve uzman kadro tarafından belirlenen hastalıklar doğrultusunda her gün 30'ar dakika olmak üzere 11 ile 14 gün süreyle toplam 10 seans terapi çalışması yapıyoruz. Bu sürede yunusun sevecenliği ve pozitif enerjisi hastaya yansımakta, hastanın korku ve gerginliği azalmaktadır. Terapi sonucunda engelli bireylerde olumlu gelişmeler görüyoruz.''

6,5 YAŞINDAKİ DOWN SENDROMLU ÇOCUKTAKİ GELİŞMELER
Yaklaşık 20 gün önce yunus terapisine başlayan 6,5 yaşındaki down sendromlu Adem Sert'in annesi Gülbahar Sert, ilk gün yunustan çok korkan oğlunun terapiyle çok farklı davranışlar geliştirdiğine işaret etti.

Oğlunun birkaç günde kendisiyle göz kontağı kurmaya başladığını, kardeşiyle oyun oynadığını belirten Gülbahar Sert, ''Bana bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Sayı saymayı bile öğrendi. Daha hızlı öğreniyor. Birçok şeyi daha hızlı kavramaya başladı. Yunuslar oğlumu çok değiştirdi'' dedi.

Türkiye'de normalde 3 bin 500 ila 4 bin avro olan kişi başı terapi Bursa'da bin 600 avroya yapılıyor. Bursa'da ayda 24 kişi yunusla terapi görecek.

GAZETEPORT