PAKİSTAN Kültür ve Turizm Bakanı Shazia Marri, yakın zamanda Türkiye ile Pakistan arasındaki vize uygulamasının kalkabileceğini söyledi. Marri, “Yakın gelecek için bir müjde verebiliriz. Türkiye ile Pakistan arasındaki vize uygulamasının kaldırılması için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Nevşehir'deki Kapadokya Dedeman Oteli'nde bu yıl 5'incisi düzenlenen "Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi'nin galasına katılan Marri, Pakistan'ın kültürel ve tarihi değerlerini anlattı. Marri birçok uygarlıga ev sahipliği yapan Pakistan'ın bugünkü kültürünün, ülkenin ev sahipliği yaptığı her bir uygarlığın, her bir dönemin sosyal birleşmesi olduğunu söyledi

.Konuk bakan, gazetecilerin, “Türkiye ile Pakistan arasındaki vize kalkacak mı?” sorusu üzerine, yakın gelecek için müjde verebileceğini söyledi. Marri, şöyle dedi:

“Vizenin kalkması iki ülke arasındaki diyalog, anlaşmaya bağlı. Biz bir adım atarsak Türkiye Hükümeti de adım atar, Türkiye bir adım atarsa, biz de bir adım atarız. Her iki ülke için de bu dış ilişkilere ve anlaşmalara bağlı bir durumdur. Bu tek taraflı değildir. Vize uygulamaları iki ülke arasındaki ilişkilere göredir. Ancak haklısınız. Türkiye ile Pakistan arasında vize uygulaması olmaması gerekir. Böylesine birbirine yakın, dost ülkeler arasında vize uygulaması olmaması gerekir. Türkiye ile aramızda çok güçlü bağlarımız var. Şahsi fikrim; dini, kültürel, siyasi açıdan bu kadar yakınlıkları olan iki ülke açısından kesinlikle vize uygulamasının kalkması gerekir.” "Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi'nin gala gecesine, aralarında Pakistan, Hong Kong, İngiltere ve İran'ın da bulunduğu 40 ülkeden 105 bilim adamı katıldı. Gecede en başarılı tezleri hazırlayan akademisyenlere teşekkür plaketi verildi. Pakistan Kültür ve Turizm Bakanı Shazia Marri de, gecede, kongrenin tertip komitesi üyelerine ülkesinin yöresel kıyafetlerinden hediye etti.

22 ÜLKE İLE VİZE KALKTI

Almanya'da konuşan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise Türkiye'nin 22 ülke ile vize kaldırdığına dikkat çekti. Bağış, “ Biz Türkiye'de herkesi kucaklayarak, ayrım yapmayarak büyük başarılara imza attık. Bizim yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın da aynı anlayışla öncelikle bir birini sevmesi lazım. Her şey sevgiyle başlıyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarım Türkiye'de yaşayanlar kadar Türkiye sevdalısı olduklarını çok iyi biliyorum. Bunu bilen çok iyi bir başbakanımız var. O nedenle başbakan gittiği her ülkede hiçbir istisna yapmadan vatandaş ve soydaşlarımızla biraraya geliyor. Onlarla sohbet edip sorunlarını dinliyor. İşte onun neticesinde dünyada güçlü bir Türk lobisi oluşmaya başladı.

Dünya çapındaki Türk işadamları artık kendi aralarında toplantı yaparak kalmıyorlar, internet ortamında dijital ortamda çok önemli projeleri birlikte gerçekleştiriyorlar. Bu güç her alanda kendini göstermeye başlıyor. Türkiye 22 ülkenin vizelerini kaldırdı. İnşallah yakında Avrupa vizelerini de kaldıracağız. Bunun için çok ciddi bir çaba içindeyiz. Şu anda Avrupa Birliği Komisyonuyla önemli bir müzakereyi sürdürüyoruz. Bize vize kolaylığı teklif ediliyor biz vize kaldırılmasını talep ediyoruz. Bunu yapmak içinde Türkiye elinden geleni yapacak. Çünkü Türkiye sıradan bir ülke değil. Türkiye son dönemde Avrupa Birliğine giren ülkeler gibi küçükte değil, ekonomisi zayıf da değil. Bugün Türkiye dünyanın 16., Avrupa'nın 6. en büyük ekonomisi. Dünya nüfünun sadece yüzde biri 33 yaşın altındayken, Türkiye nüfusunun yüzde 66'sı 33 yaşın altında. Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarının yüzde 75'i Türkiye'nin ya güneyinde, ya doğususun da ya da kuzeyinde. Türkiye Avrupa'nın aradığı entegrasyon için çözüm ülkesi. Avrupa'da 5.5 milyon soydaşımız yaşıyor, çok şükür yüzümüzü kızartan, aşırı şiddete başvuran, teröre başvuran, ırkçılığa başvuran bizim kardeşimiz yok. Avrupa Türkiye'yle bütünleştiği zaman gerçek barış platformunu yakalayacak” diye konuştu.

DHA