İki hafta içinde kızı Deniz"i kucağına alacak olan ünlü oyuncu Açelya Akkoyun ve hamileliği süresince onu yalnız bırakmayan ünlü doğum koçu Ayşe Öner, doğum anında orgazmların en keyiflisinin yaşandığını söyledi: Doğum Nirvana"ya ulaşmaktır.

Kariyerine doğumhemşiresi olarak başlayan Ayşe Öner, 1988 yılından bu yana hamile koçluğu yapıyor ve çocuk sahibi olmayı bekleyenlere rehberlik hizmeti sunuyor. Öner, anne ve baba adaylarını 15 kişilik gruplar halinde bir araya getirerek, 22 saatlik bir paket program kapsamında onlara interaktif dersler veriyor. Bu dersler dans teknikleriyle gevşemekten nefes egzersizlerine, anne karnındaki bebekle nasıl konuşulması gerektiğinden doğru emzirmeye kadar birçok konuyu kapsıyor. Bu konuda, 'Hamilelik, Doğumve Bebek BakımKitabı' adlı bir kitap da yazan Öner, bir yandan da 'Bebeğimi Beklerken' başlığı altında ücretsiz seminerler düzenliyor. Öner'in sunumunda uzman doktorların katılımıyla gerçekleştirilen seminerlerde, annebaba adaylarına kendilerini ve bebeklerini yeni bir yaşama hazırlarken atmaları gereken adımlar anlatılıyor.

OT MU YOKSA ÇİÇEK Mİ?
Bir bebeğin anne karnındayken, ailesinin ona akıttığı enerji ile beslendiğini belirten Ayşe Öner, “Bilinçsiz anneler karınlarında ot, bilinçli olanlar ise çiçek yetiştiyor” diye konuşuyor. Öner'in kursuna katılanlar arasında Betina Hakko, Leyla Alaton, Demet Kutluay, ŞebnemÖzinal, SinemGüven, Füsun Eczacıbaşı, Tuğba Erbil, Pınar Altuğ ve Gülben Ergen gibi ünlü isimler de yer alıyor. Anne olmak için gün sayan ünlü oyuncu Açelya Akkoyun da, Ayşe Öner'in öğrencilerinden biri. İkili, birlikte atlattıkları hamilelik süreci boyunca neler yaşadıklarını anlattı: Ayşe Hanım'la nasıl tanıştınız? Açelya

Akkoyun: Yaptığım kadın programlardan ve kurslarına giden arkadaşlarımdan zaten kendisini biliyordum. Hamilelik hakkında bir kitap hazırlıyorum. Önce bu kitapla ilgili bilgi almak için kendisine gittim. Hamileliliğimin 31. haftasında da kursuna başladım. Çok keyifli bir deneyim. Hani köyde her şeyi anneler öğretir ya çocuklarına; Ayşe Hanım da hayatı bilen modern bir model anne gibi... Ben, derslerine koşarak gidiyorum. Eşiniz de size eşlik ediyor mu derslerde?

A.A.: Canımdan can aldı kabul edene kadar. Her sabah, hamile halimle rüşvet olsun diye kahvaltı hazırlayıp ayağına götürdüm. Sonunda kazandım. Şimdi, severek katılıyor derslere.

Ayşe Öner: Babaların hepsi böyle. Önce "gelmem' diyor, sonra gitmek bilmiyorlar. Hatta başka baba adaylarına tavsiye ediyorlar. Aslında bu kurs, anneler kadar babalar için de yararlı. Onlara doğum koçluğunu öğretiyorum. Bu sayede, eşleriyle birlikte doğuma girdiklerinde sadece olup biteni izlemek yerine, nefes ve basınç egzersizleriyle eşlerine destek oluyorlar.

KORKULACAK HİÇBİR ŞEY YOK

Hamilelik deyince, niye kadınların çoğunun aklına korku ve acı gelir?

A.A.: Kadınlar kadınları korkutuyorlar da ondan. Oysa korkulacak hiçbir şey yok. Ben bu dönemi tek kelimeyle anlatacak olsam; keyif kelimesini kullanırım. Bu süreçte hiç bilmediğim duyguları tattım. Eminim bu; oyunculuğuma çok şey katacak. Bunun için iki hafta sonra doğacak kızım Deniz"e teşekkür ediyorum.

A.Ö.: Kurslarda hep söylediğim bir şey var; doğumanne için yeniden doğmaktır. 60 saniyelik doğumun sadece yarısında acı hissedilir. Kalan kısmında orgazmların en büyüğü, en keyiflisi yaşanır. Doğum aslında Nirvana'ya ulaşmaktır. Ben derslerimde acı ve sancı kelimelerini telaffuz bile ettirmiyorum. Bunları düşündükçe, kendine çekersin. Ama birçok
kadın bize korkularla geliyor. Geçmişte, bu işi kadınlar kadınlara yaptırırdı. Ama bir bilimdalına dönüştüğünde, kadınlara iç seslerini unutturdular. Oysa kadın bunu bedeninde yaşarken, en büyük yardımı kendi kendine yapabilir. Ben, bu yardımı yapabilecek seviyeye getirmeye çalışıyorum anne adayını.Maalesef ülkemizde, kadınlar doğuma hazırlanmaktan sadece bebek için alışveriş yapmayı anlıyor.

Yağmur Atacan harika bir koçtu

Pınar Altuğ sadece derslerimize girmekle kalmamış, sizi kızı Su'nun doğumuna da sokmuş...

Evet. Pınar Hanım bütün derslerime eşi Yağmur Atacan ile birlikte katıldı. Onlar gerçekten çok şeker bir çift. Yağmur Bey, derslerde yaptığı esprilerle herkesi gülme krizine sokuyordu. Doğuma girmem için bana telefon ettiklerinde, Pınar Hanım'ın suyu gelmişti. Ancak kendisi çok sakindi. Öyle ki; bana arkadaşlarıyla örgü ördüğünü söyledi. Bu sakinliği doğum sırasında da sürdü. Kendisi çofc guç*u btt kadın. Epiduralsiz normal doğum yaptı. Derslerde öğrendiği nefes tekniklerini kullanarak, doğum sırasında çok iyi gevşedi ve rahatladı. Yağmur Bey de, bir an olsun onu bırakmadı ve çok iyi bir doğum koçluğu yaptı. Basınç masajlarını harika uyguladı. Sürekli Pınar Hanım'ı sevdi, okşadı ve ona cesaret verici sözler söyledi.

Gülben Ergen çok bilgili bir anne

Gülben Ergen'in oğlu Atlas'ın doğumuna da katıldınız. Kendisi, öğrettiğiniz teknikleri uygulayabildi mi?

Atlas'ın doğumunun olacağı gün Gülben Hanım beni aradı ve "Çok kötüyüm, bayılacak gibiyim. Aşağı doğru çok basınç oluyor. Bir gelseniz de, beraber bir şeyler yapsak" dedi. Gittiğimde yüzü ve dudakları tamamen şişmişti. Birlikte çekme ve itme gibi pozisyonları denedik. O gece yarısı saat 03.00 sularında, yeniden telefonum çaldı. Gülben Hanım'ın su kesesi açılmıştı. Hemen doğumhaneye, yanına koştum. Eşi Mustafa Erdoğan, doğumhanenin kapısında bekliyordu. Tam Atlas bebek çıkarken, Gülben Hanım öyle bir çığlık attı ki; Mustafa Bey soluğu yanımızda aldı. Atlas'ı beklerken, derslerime çift olarak katılmışlardı. Şimdi, Gülben Hanım ikiz bebek bekliyor. Artık benimle çalışması ve derslerime katılması, kendisi için büyük bir lüks olur. Çünkü o, hamilelik ve doğum hakkında neredeyse benim kadar bilgi sahibi.