Almanya'nın İncirlik Üssü'nde tesis kurma yönündeki taleplerini askıya alan ve Almanların İncirlik'i ziyaret talebini geri çeviren Türkiye, bu konudaki müzakerelerin yeniden başlatılmasına yeşil ışık yaktı.

İLİŞKİLER NORMALLEŞİYOR

Alman Parlamentosu'nun, 1915 olaylarına ilişkin sözde 'soykırım' kararının ardından gerilen Ankara-Berlin ilişkileri, Merkel bu konuda kararın "hükümeti bağlamayacağı" yönündeki açıklamalarıyla yeniden normalleşmeye başladı.

ALMAN PARLAMENTOSU 58 MİLYON AVROLUK KAYNAK TASARISINI ONAYLADI

Almanya'nın, ilişkilerin normalleşmesi çerçevesinde " İncirlik Üssü'nde tesis kurma" talebini de yinelemeye hazırlandığı belirtildi. Almanya Parlamentosu geçtiğimiz günlerde yaptığı oturumda, Berlin yönetiminin, İncirlik Üssü için 58 milyon avroluk kaynak ayırmasını öngören tasarısına onay vermişti.

GERİ ÇEKİLME GARANTİSİ

Almanya'nın İncirlik'te, uçak park sahası, hangar, karargah, yatakhane ve ofis binalarından oluşacak tesisler için toplam 33 bin 450 metrekarelik kullanım alanı isteyeceği ifade edildi.

TÜRKİYE OLUMLU BAKIYOR

Türkiye'nin ise İncirlik'e inşa edilecek tesis ve eklentilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) envanterine kaydedilmesi şartıyla bu talebe olur vereceği vurgulanıyor.

ALMANYA GARANTİ VERİYOR

İki ülke arasında yapılması planlanan anlaşmada, Türkiye'nin "Üssü boşaltın" demesi halinde Almanya'nın "tüm askeri varlığını geri çekeceği" garantisinin de yer alacağı ifade ediliyor.