Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan beyzbol takımı 13-15 ve 16-18 yaş olmak üzere 2 kategoride Şehir Stadı'nda çalışmalarına başladı.

Beyzbol antrenörü Polat Birlik, yöresel adı ''Gohçek'' olan sporun Şırnak'a özgü olduğunu ve ABD'deki beyzbol ile çok yakın benzerlik taşıdığını belirtti.

Şırnak'tan insanların zamanla dünyanın dört bir yanına sürekli göç ettiğini ve göç edenlerin beraberinde kültürünü de götürdüğünü kaydeden Birlik, kentteki büyüklerin beyzbolun atasının Gohçek olarak belirtiğini, yörede yüzyıllardan beridir bu oyunun var olduğunu bildirdi.

Gohçek ve ABD'de oynanan beyzbol arasında benzerliklerin bulunduğunu ifade eden Birlik, şöyle dedi:

''Türkiye Beyzbol, Softbol ve Korumalı Futbol Federasyonu'nun desteğiyle takımı kurduk. 2 kategoride Gençlik Spor Kulübü bünyesinde çalışmalara başladık. Gohçek nedeniyle kentte zaten büyük bir potansiyel var. Federasyon da bu ilgiyi görünce malzeme desteğinde bulunarak takımın kurulmasına yardımcı oldu. Bu alanda başarılı olacağımıza inanıyorum. Müsabakalara katılmak için çalışmalara başladık. Çalışmalar iyi gidiyor.''

GOHÇEK VE ABD BEYZBOLU
Birlik, Gohçek'in halk arasında oynandığı için beyzboldan farklı olarak kurallar bulunmadığını, belli bir süresinin olmadığını anlatarak, beyzbolda 9 kişi, Gohçek'te ise 6 kişinin oynadığını dile getirdi.

Beyzbola göre Gohçek'te saha ölçülerinin farklı olduğunu vurgulayan Birlik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Her 2 oyunda da top ve vuruş benzerliği var. Sopalar benziyor. Sayı alma konusunda bazı benzerlikler var. Top havada tutulduğunda her 2 oyunda da sayı alınıyor. Sahaya dizilişi de benzer. Koşu olarak da benziyor. Büyüklerimiz beyzbolun ana vatanının Şırnak olduğunu söylüyorlar. Buradan göç eden Ermenilerin bu oyunu ABD'de yaydığı yönünde söylentiler var. Biz de bu spora sahip çıkmak istiyoruz. ABD'de oynanan beyzbol ile benzerlik gösteren, ata sporu olarak kabul edilen ve unutulmaya yüz tutan Gohçek nedeniyle takıma yoğun başvuru oldu. Potansiyel var, bunu profesyonel haline getireceğiz. Milli takıma sporcu yetiştirmek istiyoruz. Yöre halkı severek oynuyor. Yoğun bir başvuru oldu. Ancak malzeme sıkıntısı nedeniyle 29 kişiyi alabildik.''

Birlik, spor malzemeleri konusunda sıkıntılarının olduğunu, bu konuda yetkililerden destek beklediklerini kaydetti.

GAZETEPORT