İstanbul"da Kadıköy ve Ataşehir"deki tanınmış kafe, restoran ve fırın gibi işyeri çalışanlarına sağlık raporu düzenleyen Bio-cell Laboratuvarı, eski bir çalışanının “Aldıkları kan örneklerini çöpe
atıp herkese sağlıklıdır raporu veriyorlar” ihbarı üzerine kapatıldı.

Sağlık skandalı İstanbul Ataşehir"de bulunan Bio-cell Biyokimya Laboratuvarı"nın gezici tarama aracında bir ay çalışıp işten ayrılan 52 yaşındaki Emine Yıldırım"ın İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü"ne yaptığı ihbarla ortaya çıktı. Emine Yıldırım 2009 yılının Aralık ayında çalıştığı Bio-cell Biyokimya Laboratuvarı"nın gıda sektöründe çalışan personele belirli sürelerle yapılması zorunda olan portör (bulaşıcı hastalık taşıyıcılığı) tetkiklerinde alınan tükürük, burun salgısı ve gaita örneklerini çöpe atıp hiçbir incelemeye sokmadan "sağlıklıdır" raporu verdiğini öne sürerek İl Sağlık Müdürlüğü"ne ihbarda bulundu.

Kayıtdışı röntgen cihazı

İhbar üzerine harekete geçen İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, muayene ve rapor karşılığı personel başına 25 lira ile 35 lira arasında ücret alan laboratuvarda Nisan"da denetim yaptı. Ekipler sadece biyokimya ruhsatı bulunan Bio-cell Laboratuarın gezici aracında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu"nca belgelendirilmeyen röntgen cihazı ile karşılaşınca büyük şok yaşadı. Hemen her gün İstanbul sokaklarında kamu sağlığına ciddi radyasyon tehdidi oluşturan aracı trafikten men eden ekipler, ayrıca 6 bin lira para cezası kesti. Laboratuvar geçtiğimiz ay müfettiş raporları doğrultusunda süresiz kapatıldı.
Bio-cell Laboratuarında bir ay gibi kısa bir süre çalıştığını anlatan Yıldırım skandalı her yıl yaptırmak zorunda olduğu kanser testleri için laboratuara incelemek için verdiği kan tüplerini çöpte bulunca fark ettiğini söyledi. Yıldırım kendisinin de laboratuvarla ilgili dava açmaya hazırlandığını belirtti.

Bio-cell Tıbbi Tahlil Laboratuarı adlı işyerinin yetkilisi Can Çakmak, Emine Yıldırım"ın iddialarını kabul etmezken, İl Sağlık Müdürlüğü"nün ruhsatsız röntgen aracı nedeniyle işyerlerini kapattığını söyledi. Halen Kartal Endüstri Meslek Lisesi"nde elektrik elektronik öğretmeni olduğu öğrenilen Can Çakmak, “İl Sağlık Müdürlüğü gezici röntgen aracımızın TAEK tarafından ruhsatı olmadığı için işyerimizi kapattı. Biz tahlil için zaten dışarıda iki laboratuar ile anlaşmalıyız ve onlardan destek alıyoruz. Biz biyokimya bölümümüzü zaten kapatmak istiyorduk Emine Hanım"ın şikayeti ile sadece bu işlemi hızlandırdık” dedi. Çakmak, öğretmen olduğu için şirket sahibi olamayacağı yönündeki soruyu ise “Ben şirket sahibi değil yöneticisiyim, doktor ortaklarımız hisselerini bize devrettiği için tek ben kaldım. Halen imza yetkim bulunmuyor” diye cevapladı. İTO kayıtlarında şirket sahibi olarak gözüken Can Çakmak, Maltepe"de taşındıkları yeni işyerinde sadece malzeme satışı yapacaklarını söyledi.

DHA