QHA ajansının haberine göre, "Mucize Eşek" çiftliğini 4 yıl önce kuran ve turistlere eşek üzerinde geziler yaptıran Nikolay ve İvan Pomogalov kardeşler, çiftliklerinde eşek müzesi oluşturdu.

Şimdilik çadırda açılan, daha sonra Pomogalov kardeşlerin bu amaçla inşa ettikleri binaya taşınacak müzede, eşeğin insan tarafından çalıştırılması sırasında kullanılan eşya, bu hayvanlar hakkında bilgi verilen kitap ve diğer materyaller, fotoğraflar, eşek figüründe hediyelik eşya, gazete makaleleri ve "Mucize Eşek" çiftliği sahiplerine, Kırım'da köy ve çevre turizmi alanına katkılarından dolayı verilen takdir belgeleri yer alıyor.

Çiftlikte 58 Somali ve Nübye eşeği bulunuyor. Eşekler, turizmin gelişimine katkıda bulunmanın yanı sıra filmlerde de kullanılıyor.

Nikolay Pomogalov, müzenin, insanlık tarihinin başlangıcından itibaren insanoğluna eşlik eden sadık, bilge ve çalışkan hayvana hak ettiği ilgiyi göstermek amacıyla kurduklarını söyledi.

Müzeyi kurmadan önce tarih, edebiyat, mitoloji alanlarında insan ile eşek arasındaki ilişkiyi araştırdıklarını belirten Pomogalov, konuyla ilgili çok örnek bulduklarını kaydetti.

Pomogalov, araştırmalarında ulaştıkları sonuçlardan örnekler vererek, Hristiyan inancına göre Hz. İsa'nın Beytüllahim'e ilk kez eşek üzerinde gittiğini, Don Kişot'un arkadaşı Sanço Panza'nın eşeğin üzerinde gezdiğini, Nasrettin Hoca'ya eşlik edenin yine eşek olduğunu kaydetti.

Nikolay Pomogalov, Kırım'da tarihi film ya da savaş filmlerinin hiçbirinde eşeğin eksik olmadığını söyledi.

Gazeteport