CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlugrubunda partililere seslendi. Okmeydanında yaşanan terörü kabul etmediğini söyleyen Kılıçdaroğlu 1960 darbesinden de bahsetti. "1960 darbesini hayal meyal hatırlıyorum. Bu darbeyi alkışlayanlar oldu. Üç siyasetçimiz idam edildi." dedi. CHP liderinin alkışlayanlar dediği CHP başta olmak üzere dönemin sol grupları ve sendikalarıydı.

İşte Kılıçdaroğlu'nun o konuşması:

2 milyon taşeron işçisine sesleniyorum, sizi yeriniz CHP'dir. Haklıysanız güçlüsünüz. Siz haklıysanız biz sizin yanınızdayız.

Ölen kardeşlerinizin mücadelesini yapmak zorundasınız. Emeğinizi sömürtmeyin. Alın terinin hakkını almak zorundasınız.

İŞÇİLERİN YERİ CHP'DİR

Yeriniz bellidir. Eliniz mahkum geleceksiniz. Ya sömürüleceksiniz, ya bu taşın altına elinizi sokacaksınız. Beraber sesimiz daha gür çıkacak.

Soma'nın hesabını soracağız. Geçen hafta kimsenin yapmadığı bir işi yaptık. Grup toplantımızda duygu dolu anlar yaşadık.

Türkiye çok riskli bi sürecin içine girdi. Gittiğim yerlerde bunu soruyorlar. ne olacak bu toplumun hali? Tekerlek kırılmadan yol gösteren çok olur.

Biz tekerlek kırılmadan yol gösteriyoruz. Bunu kimler yapacak? Aydınlar, akademisyenler, siyasi partiler olarak bizim sorumluluğumuz fazla.

GERGİNLİK VE ÇATIŞMA

Hepimiz bu işin üzerinde çalışacağız. Taşeronluk olayında uluslararası standartlar var onları getireceğiz.

Gerginlik ve çatışma tehlikeli bir sürece bizleri götürür. Siyasetçi siyaseti zenginleşmek için yapmaz.

Halkın dertlerine derman olmak için siyaset yaparsınız. Ne zaman konuşsa herkes kulaklarını tıkıyor. Üç konuşmasa ülke huzura kavuşacak.

Biz muhalefet görevini yapıyoruz. Biz görevimizi yapıyoruz. Hükümet ülkeyi akılla yönetmeli öfkeyle değil.

Elbette siyasetçi düşüncesini söylerken kürsü dokunulmazlığı var. Aydınların da bir görevi var. Zalimin karşısında olmak zorundadır. O yüzden de aydındır. Yoksa aydın değildir.

"SOMA'DA ÇOK DİKKATLİ DAVRANDIK"

Hatta bazı şeyleri toplumda kutuplaşma olmasın diye Soma'da çok dikkatli davrandık. Gezi'de de çok dikkatli davrandık.

Yüzü maskeli, elinde silah olan kişilere karşıyız. O kişiler kim? Bunları ortaya çıkarsınlar. Gezi olaylarında TOMA'ya molotof atan polisleri gördük.

Şimdi konuşmayacaksak ne zaman konuşacağız. Birbirini duymayan kitleler yaratıldı. Bunu yapan siyasal iktidardır. Türkiye ilk kez bu tabloyla karşı karşıya.

"1960 DARBESİNİ ALKIŞLAYANLAR OLDU"

Ben 68 kuşağından geliyorum. 1960'ı hayal meyal hatırlıyorum. 60 darbesinden sonra alkışlayanlar oldu. O gün 3 siyasetçi idam edildi. Siyasetçilerin idam edilmesinin ne kadar yanlış olduğunu gördük. 1971'de 3 gencimiz asıldı. Hala bu travmayı atlatamadık.

12 Eylül oldu. Yine ders çıkarmadık. 16 yaşında Erdal Eren'i idam sehpasına gönderdiler. Biz bütün bunlardan ders çıkarmak zorundayız.

Aynı olaylar başka ülkelerde de olmuş ama onlar bunu toplumsal kazanıma çevirmişler.

Avrupa'da 2. dünya savaşının ardından Avrupa ülkeleri bir araya gelip bu işi başarmışlar.