ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, pazar günü İsrail'de yaptığı açıklamada, "ABD askerleri, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtleri korumaya yönelik bir anlaşma olmadan çekilmeyecek" dedi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da "Mücadelemiz Kürt kardeşlerimize karşı değil" diyerek Bolton'a yanıt verdi.

Bolton'ın yarın Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Ancak ABD ve Türkiye arasında gergin bir hava var.

Hulusi Akar, bugün şu açıklamayı yaptı:

"TSK'nın mücadelesi yüzyıllardır aynı coğrafyayı, aynı ekmeği paylaştığımız Kürt kardeşlerimizle değildir.

Mücadelemiz Kürt, Arap, Türkmen kardeşlerimiz ile tüm etnik ve dini topluluklar için tehdit teşkil eden PKK/YPG ve DEAŞ'lı teröristlerledir."

NE OLMUŞTU

İsrail ziyareti sırasında gazetecilere konuşan Bolton, Amerikan askerlerinin Suriye'den çekilmesinin bazı şartlara bağlı olduğunu söylemiş, askerlerinin, Suriye'de DEAŞ'dan geriye kalanların da bölgeden temizlendiğinden emin olunduğunda çekilebileceğini belirttimişti. Bolton "Askerlerimizi tehlikeye atmamak ve aynı zamanda Başkan Trump'ın, bizimle birlikte mücadele eden Suriyeli muhalif kuvvetlerin hayatlarının tehlikeye atılmayacağı talebini de karşılamak için, Türkiye'nin ABD ile koordine olmadan ve en azından ABD ile fikir birliğine varmadan herhangi bir askeri müdahalede bulunacağını düşünmüyoruz." açıklamasını yapmıştı.

Bolton, ABD'nin Suriye'den çekilmesi için bir takvim olmadığını ve şartların yerine getirildiğini gördükten sonra "bir takvimden bahsedilebileceğini" sözlerine eklemişti.

KALIN: KÜRTLERİN HEDEF ALDIĞI İDDİASI AKILDIŞI
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Bolton'ın sözleri sonrası yazılı bir açıklama yapmış

"DEAŞ'la mücadele kisvesi altında ayrılıkçı bir gündemle hareket eden PYD ve YPG, PKK terör örgütünün Suriye koludur ve Suriye Kürtlerini temsil edemez. Bir terör örgütünün Kürtleri temsil ettiğini ileri sürmek, her şeyden önce Kürt kardeşlerimize yapılmış bir saygısızlıktır. Türkiye'nin PKK ve Suriye uzantılarına yönelik mücadelesinin bir amacı da Kürtleri bu terör örgütünün zulmünden ve baskısından kurtarmak, can ve mal güvenliklerini teminat altına almaktır.

"Türkiye'nin Kürtleri hedef aldığı iddiası akıl dışıdır. Türkiye'nin hedefi DEAŞ ve PKK/PYD/YPG terör örgütleridir. Mesele, PKK/PYD/YPG'nin kendisine tabi olmayan Kürtlere de zulmederek kurmaya çalıştığı düzen ve ülkemize yönelik terör eylemleridir. Bir terör örgütünün ABD'nin müttefiki olamayacağı ise izahtan varestedir." ifadelerini kullanmıştı.