Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları  Kampüsü'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Yüksekdağ ve HDP Eş Genel Başkanı  Pervin Buldan ile bazı partili milletvekilleri katıldı.

Mahkeme Başkanı Sabahattin Sarıdoğan, önceki duruşmalarda alınan ara  karar gereği dava dosyasına gelen evrakı okudu, Ağrı ve Van ağır ceza  mahkemelerince aynı suçlardan açılan davaların bu dosya ile birleştirildiğini  açıkladı.

Mahkeme Başkanı Sarıdoğan, sanık Yüksekdağ ve avukatlarının buna  ilişkin savunmasını istedi.

Söz konusu dosyalar ile iddianamenin son halini inceleyemediği için  bunlara ilişkin savunma yapmayacağını belirten Yüksekdağ, yargılama usulüne  ilişkin konuşmak istediğini dile getirdi.

Somut deliller olmadan yargılandığını ve bir siyasetçi olarak  görevinin yapmasının engellendiğini iddia eden Yüksekdağ, üzerinden bir buçuk yıl  geçmesine rağmen tutukluluk halinin devam ettiğini, bu süreçte vekilliğinin  düşürüldüğünü ifade etti.

Suçlanmasına neden olan konuşmalarının soruşturmayı yürüten savcı  tarafından kriminalize edildiğini öne süren Yüksekdağ, siyasetçi olmanın vermiş  olduğu sorumluluğu yerine getirdiğini, bunun suçlama konusu olamayacağını  savundu.

HDP İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı  adaylığına da değinen Yüksekdağ, seçimlerin eşit koşullarda yapılabilmesi için  Demirtaş'ın tahliye edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Sanık avukatları da isnat edilen suçlamaların milletvekilliği  dokunulmazlığı olduğu dönemleri kapsadığı için Yüksekdağ'ın yargılanamayacağını  iddia ederek tahliye talebinde bulundu.

Sanık avukatlarının savunmasının ardından duruşma savcısının  mütalaasını alan mahkeme, ara kararını açıkladı.

Mahkeme, "adli kontrol şartlarının bu aşamada yetersiz kalacağı" ve  "savunması tamamlanmamış olması" nedeniyle Yüksekdağ'ın tutukluluk halinin  devamına karar verdi.