TÜRKİYE kıyılarında sadece 90 ile 110 tane kaldığı tahmin edilen ve neslim tükenen canlıların başında gelen Akdeniz foklarından birinin ölüsü Bodrum Çatal Ada kayalıklarda derisi yüzülmüş olarak bulundu. Akdeniz foklarının kurtarılması için çalışmalar yapan SAD- AFAG Koordinatörü Cem Orkun Kıraç, "Yıllardır Akdeniz fokları üzerinde araştırmalar yapıyoruz. Ancak ilk kez böyle bir ölüm türü gördük. Muhtemelen derisi yüzülmüş. Ancak gerçek, otopsi sonrası ortaya çıkacak" diye konuştu.

Bodrum'a bağlı Turgutreis Beldesi'ne 4 mil uzaklıktaki Çatal Ada'nın batısında ölü bir Akdeniz foku bulundu. Zıpkınla balık avlayan sporcular tarafından, Kartal Kayalıkları'nda bulunan 180 santimetre uzunluğunda, 160 kilo ağırlığındaki erkek ve yetişkin Akdeniz fokunun öldürüldükten sonra derisinin yüzüldüğü iddia edildi. Nesli tükenmekte olan ölü fok, DHA muhabirlerince görüntülendi. Foku bulan sporculardan 33 yaşındaki Metin Şimşek, "Pazartesi günü öğle saatlerinde balık avlamak için geldiğimiz bölgede ölü Akdeniz fokunu gördük. Karaya çıkıp inceledik. Fokun derisinin yüzüldüğünü görünce şoke olduk. Galiba öleli iki, en fazla üç gün olmuş. Bu mevsimde bölgede troller ve gırgırla büyük balıkçı kayıkları avlanıyor. Onların ağlarına takılmış olabilir. Ancak fok henüz çürümemiş ve kokmuyordu. İlginç olan, fokun üzerinde derisinin bulunmaması. Çünkü derisi çürümüş olsaydı hem kokar, hem de farklı renklerde olurdu. Fokun eceli ile öldüğünü sanmıyorum. Ticari değeri var mı yok mu bilmiyorum. Ama derisi para için de yüzülmüş olabilir" diye konuştu.

OTOPSİ YAPILACAK

SAD- AFAG (Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu) Genel Koordinatörü Cem Orkun Kıraç ise DHA'ndan temin ettiği fotoğraflar üzerinden yaptığı ilk incelemede, dehşete düştüğünü söyledi. Kıraç, "Türkiye'de yıllardır Akdeniz foku üzerine araştırmalar yapıyoruz. Elimizdeki verilere göre hemen her yıl üç dört yeni fok doğarken bir iki fok ölüyor. Ancak ilk kez böyle bir ölüm türü gördük. Türkiye'de ilk kez bir Akdeniz foku bu şekilde ölmüş ya da öldürülmüş. Fotoğraflardan bariz olarak görüldüğüne göre muhtemelen fokun derisi yüzülmüş. Gerçek yapacağımız otopsi sonrası ortaya çıkacak" dedi.

Akdeniz fokunun dünyada nesli tükenmekte olan hayvanların başında geldiğini ve yaşam alanlarının gittikçe daraldığını aktaran Kıraç, "Akdeniz foku hem karaya, kıyıya, hem de denizlere bağlı bir canlıdır. Bu canlı türünün en önemli sıkıntısı son yıllarda yaşam alanlarının, yani kıyıların, betonlaşma, otel, ikinci konut ve yol yapılaşması sonucu doğal özelliklerini kaybetmesidir. Bu tip doğal kalmış kıyılar insan akınına uğradığında ürkek ve yaban bir canlı olan Akdeniz foku bölgeyi terk etmektedir. Türkiye kıyılarında da bizim araştırmalarımıza göre topu topu 90- 110 Akdeniz foku bulunuyor. Bunlardan birinin de bu şekilde ölü bulunması hepimizi çok üzdü" diye konuştu.

VATAN