AKP MYK'sından eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da dahil 4 ismin ihraç kararı çıktı.

Bu kararın ardından geçtiğimiz gün Davutoğlu ekibi İstanbul’da bir değerlendirme toplantısı yaptı.

İhracı istenen isimlerle birlikte yaklaşık 30 kişi, Davutoğlu’nun Levent Safran Sokak'ta bulunan çalışma ofisinde bir araya geldi. Öncelikle ihraç sürecini başlatan karar, ardından bundan sonra izlenecek stratejiler masaya yatırıldı.

Ayhan Sefer Üstün de "4'lü takrir"i hatırlatarak şunları söyledi:

"Biz dört kişiyiz orada da dört kişi vardı. Demokrat Parti’nin doğuşuna benziyor" sözleriyle 4'lü Takrir'i hatırlatan Üstün, toplantıya ilişkin şu açıklamalarda bulundu.

"AKP’nin kuruluşunda da Yenilikçiler vardı. Yeniden o dönemlerin yöneticilerinin yaptığı hatalara düşüyorlar. CHP yöneticileri o dönemde yanlış yapmıştı, FP yöneticilerinin yaptığı hataları şimdi tekrar ediyorlar. AKP’lileşmiş bir AKP yönetimi bunu yapıyor."

4'LÜ TAKRİR NEDİR?

Dörtlü Takrir, 7 Haziran 1945'te CHP'li Celâl Bayar, Refik Koraltan, Adnan Menderes ve Fuad Köprülü'nün meclis grubunda açık olarak görüşülmek üzere verdiği önergedir.

Dört kişi verdiği için Dörtlü Takrir diye anılır. Amacı, Türkiye'nin tek parti yönetiminden çok partili hayata geçmesi, serbest seçimlerin yapılması, üniversite özerkliği, tek dereceli seçim sistemi, yürütme erkinin CHP'nin tüzel hamiliğinden çıkarılması idi. Menderes ile Köprülü Vatan gazetesinde muhalif yazılar yazmaya başlayınca 21 Eylül 1945'te ikisi de partiden ihraç edildi. Buna tepki gösteren Refik Koraltan'ın partiden ihraç edilmesi takip etti. Gelişen olaylar doğrultusunda Celâl Bayar ise hem milletvekilliğinden hem de partiden istifa etmiştir. Partiden ayrılan bu dört kişi, 7 Ocak 1946'da Demokrat Parti'yi kurmuşlardır.